Hírek

2013.09.19. 11:12

A volt pápai vadászpilóták, repülést segítők emlékeztek a múltra

Bázisnapot tartottak a pápai repülőtéren a közelmúltban.

Nagy Imre

A rendezvényre, amit az Eskün innen, Obsiton túl Honvédelmi Alapítvány szervezésében bajtársi találkozóval társítottak. A kiemelkedő eseményre a múltban és ma a reptéren szolgálatot teljesítőket és családtagjaikat várták. Miközben a csapatok a főzőversenyhez készülődtek, a meghívottak a 109-es oldalszámú harci helikoptert tekintették meg.

A gép, minden idők legjobban felfegyverzett, és egyik leggyorsabb gépe Szentkirályszabadján szolgált, összesen 4308 felszállást hajtott végre. 2004-ben került Pápára, ahol most – önkéntesek segítségével – helyreállítása folyik. A katonák ezt követően megkoszorúzták a MiG 21-es és MiG 23-as vadászgépeken szolgálatteljesítés közben elhunyt bajtársak kőtábláját. Itt Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemének főnöke mondott megható emlékbeszédet.

Sáfár Albert beszédében az önfeláldozásra, az összetartozás fontosságára hívta fel a figyelmet (Fotó: Nagy Imre)

A résztvevők ezután a magyar katonai ejtőernyőzés emlékére állított emlékművet avatták fel. Ez két márványlapból áll: az egyik a szolgálatteljesítés közben elhunyt bajtársak emlékét őrzi, a másik, ami a Farkasréti temetőből került Pápára, vitéz Bertalan Árpádnak, a legendás ejtőernyősnek, a repülőtér első parancsnokának állít emléket. Az avatás szónoka, Magasy Zsolt alezredes beszédében az elődök példáját hangsúlyozta.

Az emlékművet veterán ejtőernyősök koszorúzták meg. A bajtársi találkozó a Csapat Művelődési Otthonban folytatódott, ahol Gangler László ezredes, a repülőtér parancsnoka ismertette Domján László vezérőrnagynak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának köszöntőjét, majd Kositzky Attila, nyugalmazott altábornagy üdvözölte a találkozó résztvevőit. 

A bajtársak kilátogattak a betonra, ahol megtekintették a most alkalmazásban álló katonai eszközöket, hajdani repülőgépeiket, és fölmentek a toronyba is. A családi napon tűzszerész bemutató, a huszárzenekar, őrkutya bemutató, amerikai foci, tombola, festménykiállítás, íjászat, színpadi produkció szórakoztatta a vendégeket. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, kézműves foglalkozások, kreatív játékok vártak a kicsikre. A vendégek a közös ebéd után jó hangulatú beszélgetéssel, az emlékek felidézésével zárták a napot. 


A repülőtér múltja, jelene és jövője

Gangler László előadásában a repülőtér múltját, jelenét és jövőjét ismertette a résztvevőkkel, Negyedi János alezredes, kuratóriumi elnök az alapítvány tevékenységéről szólt. A rendezvényen Kositzky altábornagy mellett még két volt parancsnok, Paár Ferenc nyugalmazott ezredes és Buczkó Imre dandártábornok is részt vett. Az ünnepre Farkas Bertalan űrhajós, volt pápai vadászpilóta is eljött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!