Hírek

2013.09.06. 11:46

Húsz év múlva újra Liliom

A hónap végén mutatja be N. Horváth Erzsébet rendezésében Molnár Ferenc Liliom című művét a Tamási Áron Színjátszó Kör.

Szijártó János

A külvárosi balladát szeptember huszonhatodikán és huszonhetedikén az immár megújult Tamási Áron Művelődési Központban láthatja először a közönség, illetve az intézmény bérletes előadásai sorában a tavasszal - márciusban - is. Tervben van még a Batsányi művelődési központban való fellépés is, de annak időpontját még nem rögzítették.

Mindenesetre a legközelebbi bemutatón, szeptember végén az érdeklődők láthatják a színjátszó kör ígéretes produkciót. Az édes-bús történet két jobb sorsra érdemes fiatal, egy hintás legény és egy cselédlány egymásra találásáról szól, és arra keresi a választ, hogy vajon győzhet-e a tiszta szerelem?

A darab rendezője, a színjátszó kör vezetője N. Horváth Erzsébet munkatársunk érdeklődésére elmondta, hogy a darabot húsz évvel ezelőtt már bemutatták gimnazistákkal Tapolcán a Batsányi művelődési központban. A mostani bemutató egyik érdekessége a jubileumon kívül éppen az, hogy az akkori diákok közül többen játszanak most, ugyanabban a szerepben.

Egy jelenet a Liliom tapolcai forgatásából: igazoltatás a Városligetben. A két „öreg” rendőr szerepében Szabó József (balról) és Németh József. Középen a Ficsúr (Miltényi Attila) (Fotó: Színjátszó Kör) 

N. Horváth Erzsébet megjegyezte azt is, hogy az akkori szereplők közül többen a színjátszás útjára léptek, például Presits Tamás azóta ismert művész lett, akit az idén István király szerepében ismerhetett meg az egész ország. A jubileumhoz kapcsolódva ki kell emelni, hogy Horváth Magdolna tapolcai díszlettervező a húsz évvel ezelőtti darab bemutatásakor vett rész először a színjátszó kör munkájában, így több szereplővel együtt ő is jubilál.

Hab a tortán, hogy a tapolcai városi tévé 1,5 millió forintot nyert a színdarab megfilmesítésére, amelyet az eddigi állás szerint először októberben láthat a nagyérdemű a városi moziban. A filmben természetesen ugyanazok a szereplők játszanak, mint a színházi előadásban, de a forgatás színpadon kívül, külső, városi és környéki helyszíneken történt.

Azt is megtudtuk, hogy a felkészülés, a próbák tekintetében a tapolcai polgármesteri hivatal segítette a színjátszókat, de a Batsányi művelődési központ is melléjük állt, hiszen a Tamásiban a felújítás miatt nem dolgozhattak. - Nagyon sok segítséget kaptunk számos helyről, többek között a Petőfi színháztól is. Igazi csapatmunka ez, ami elősegíti, hogy az amatőr színjátszásba profik legyünk - tette hozzá N. Horváth Erzsébet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!