Hírek

2013.06.10. 09:10

Ötven év emlékei

Egykori válogatott labdarúgók társaságában ünnepelte a várpalotai füves futballpálya felavatásának 50. évfordulóját szombaton a művelődési központban a Várpalotai Bányász Sportkör labdarúgó szakosztálya.

Szabó Péter Dániel

Ötven évvel ezelőtt a kor kihívásainak megfelelve az ország egyik legmodernebbnek számító füves pályája készült el Várpalotán, emelte ki köszöntőjében Hardi János szakosztályelnök.  

- Összefogott a sportoló, a szurkoló és a dolgozó, ugyanis mindannyiuk számára a sport, a labdarúgás jelentette a legnagyobb örömöt. Évről évre ezrek zarándokoltak ki a meccsekre, a város együtt élt a csapattal. Még a munka is jobban ment a hét elején, ha győzött a Bányász. Példás összefogással elkészült tehát a modern pálya, amelyet nyolcezer szurkoló előtt az akkori magyar labdarúgó válogatott vendégszereplésével avattak fel 1963. május 15-én.

Mészöly Kálmán, dr. Fenyvesi Máté és Rákosi Gyula a színpadon, mellettük Talabér Márta polgármester (Fotó: Szabó Péter Dániel)


A hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években virágzott a labdarúgás Magyarországon. A nagyvállalatok vezetői, a települések versengtek egymással a győzelemért, s akiknek nem volt futballcsapata, az talán a térképen sem volt rajta. A világ legnépszerűbb sportágának elitjéhez tartoztunk, nem túlzás állítani, hogy futball lázban égett az ország. Egy focit szerető ember számára ünnep volt a hétvége, futballistának lenni pedig maga az álom. Akkoriban azonban a sztárság nem pénzt jelentett, hanem elismerést, szeretetet és tiszteletet - mondta el Hardi János, aki külön köszönetet mondott a szervezésben nyújtott áldozatos munkájáért Szabó Bélának, a Bányász egykori kiváló játékosának.

- Az évforduló apropóján arról a közösségről érdemes igazán szólni, amelyik ezt a pályát 50 évvel ezelőtt létrehozta. Szükség volt kiváló labdarúgókra, igazi egyéniségekre, akik miatt ezrek jártak hétvégente a meccsekre, s szükség volt az ezrekre, a szurkolókra is, hiszen nélkülük mit sem ér az egész. Szükség volt egy biztos gazdasági háttérre is, amelyet a jól prosperáló bánya biztosított hosszú évtizedeken át - hangsúlyozta Talabér Márta, aki Katona Csaba alpolgármester és Hardi János társaságában adta át az említett díjakat.



Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester díszpolgári címet adott át Zsótér Ferencnek

 

A színpadon díjazták például a színpadon az akkori magyar válogatott ez alkalomból újra Várpalotára látogató tagjait, név szerint Szentmihályi Antalt, dr. Fenyvesi Mátét, Rákosi Gyulát és Mészöly Kálmánt. Utóbbi a maga jól ismert, laza stílusában a mikrofonhoz lépve elmondta, mindig jó szívvel gondol Várpalotára, hiszen nemcsak a válogatottal, hanem a Vasassal is játszott is emlékezetes mérkőzéseket.

 


Az elismerő oklevelek, emléklapok és emlékplakettek átadását követően a Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester a közönség vastapsa mellett díszpolgári címet adományozott Zsótér Ferencnek, akivel 1969-ben kis híján az első osztályba jutott a Várpalotai Bányász. Az ünnepségen bemutatták a Várpalotai Hírcentrum Televízió erre az alkalomra készült, a palotai labdarúgás elmúlt 50 esztendejét dokumentáló filmet is, míg a rendezvény jó hangulatú VBSK-PMTE öregfiúk mérkőzéssel zárult a várpalotai sporttelepen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!