Hírek

2013.04.26. 16:29

Húszéves az 56-os szövetség

A politikai elnyomás és kisemmizés határait senki nem lépheti át bűntelenül – erre vitéz Eötvös Péter emlékeztetett pénteken a városháza Kossuth termében.

Varga Domokos Péter

A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének elnöke a Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség húszéves fennállása alkalmából tartott ünnepségen mondott beszédet. A résztvevőket Némedi Lajos, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntette, Nagy Károly kanonok és Rásky Miklós református tiszteletes imát mondott.

Dr. Horváth György, a megyei bíróság volt elnöke vette át az ikertestvérének, dr. Horváth Balázsnak posztumusz odaítélt díjat (Fotó: Penovác Károly)


A méltató, emlékező beszédek elhangzása után kitüntetéseket adott át a szövetség országos elnöke, vitéz Pintér Kornél. A Magyar Vidék Országos 56-os Szövetség Hűség 1956-hoz érdemkereszt elismerésben részesült mások mellett Boross Péter volt miniszterelnök, Torgyán József kisgazda politikus, vitéz Wittner Mária szabadságharcos, 1956-os halálraítélt, prof. dr. Kahler Frigyes jogtörténész, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere, vitéz dr. Tarr György jogtudós, vitéz Serényi István hírlapíró, távfutó, Rásky Miklós református tiszteletes és Bati János, a Regina TV főszerkesztője.

Posztumusz kapta meg a kitüntetést többek között vitéz Németh László, a húszéves szövetség örökös, tiszteletbeli elnöke és dr. Horváth Balázs országgyűlési képviselő. Utóbbi helyett ikertestvére, dr. Horváth György nyugalmazott bíró vette át az elismerést. Az eseményen az Andrássyduó szolgáltatta az ünnepi műsort, fellépett Andrássyi Krisztina szoprán énekesnő, zongoraművész és Andrássy Frigyes basszus énekes, zeneszerző, mindketten a Magyar Állami Operaház címzetes magánénekesei.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!