Hírek

2013.03.18. 14:55

Fontos határidők jönnek!

Akik ez év során már folytattak őstermelői tevékenységet, azoknak március 20-ig ki kell váltaniuk az igazolványukat, mert ezt követően már csak a kiállítás napjától lesznek hatályosak az igazolványok.

Tremmer Tamás

Minderre Boros Gábor István, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója hívta a figyelmet hétfői, veszprémi sajtótájékoztatóján. Nyomatékosan leszögezte, csak a március 20-ig kiváltott igazolványt lehet visszamenőlegesen - akár január 1-ig – hatályossá tenni! Szólt arról is, hogy az őstermelői igazolvány kiállítását vagy érvényesítését egész éven át lehet kérvényezni az ügyfél állandó lakóhelye szerinti illetékes járási hivatal falugazdászainál.

Az igazolványok akár már három évre is kérhetők. Dr. Koczka K. Attila, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatalának vezetője arról beszélt, hogy területi mértéktől függetlenül minden termőföldre és mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi ingatlanokra vonatkozó földhasználatot be kell jelenteni.

A határidő április 30-a, ezt követően bírságra lehet számítani. Megyénk ingatlantulajdonosai fegyelmezettek, 95 százalékban eleget tettek kötelezettségüknek, más megyékben ennél rosszabb az arány. A kormány döntése alapján zártkert esetében csak akkor kell bejelentést tenni, ha nem a tulajdonos a földhasználó. A hivatalvezető arról is tájékoztatott, hogy a február eleji törvénymódosítás alapján a 2013. január 1-et követően indult földhasználati ügyintézést díjmentessé tették. Megyénkben 441 embernek összesen 2,7 millió forint jár vissza, amit a hivatal automatikusan visszautal. Erre 90 nap áll rendelkezésükre, de szeretnék hamarabb teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!