Hírek

2013.01.10. 11:51

Megújul a megyei mellékúthálózat

Megyei körkép - Közel 38 milliárd forint értékben indultak el tavaly mellékút-felújítási projektek az országos közúthálózaton, ebből megyénk 1,3 milliárdot használt fel. Idén további négy útszakaszon lesznek munkák.

Tremmer Tamás

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 220 útszakasz felújítására kapott felhatalmazást, melyek a rendelkezésre álló források függvényében valósulhatnak meg. 2012-ben csaknem 360 kilométernyi erősen leromlott állapotú útszakasz korszerűsítését indíthatták el, mintegy 38 milliárd forint értékben. A programok 2013 tavaszán tovább folytatódnak.

Az útszakaszok kiválasztásánál a szakemberek igyekeztek azokat a területeket megjelölni, amelyeknek a felújítására a legnagyobb szükség van, nem csak az utak aktuális állapota, hanem a gazdasági fejlődés és a térségi felzárkóztatás szempontjából is. Az útfelújítások megvalósítására összesen mintegy 110 milliárd forint áll a közútkezelő rendelkezésére.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megkeresésünkre közölte, e program keretében Veszprém megyében megújult a 8408-as jelű Pápa-Szilsárkány összekötő út 8,8 kilométeres szakasza csaknem 879 millió forintból, illetve a 8402-es Devecser-Pápa összekötő út 3,1 kilométeres szakasza több mint 436 millió forintból. A tervek szerint 2013-ban megvalósulhat a Dudar-Bakonyszentkirály összekötő út 7,8-, a Szabadbattyán-Veszprém összekötő út 8,2-, a Zánka-Nagyvázsony összekötő út 13,5- és a Balatonakali-Balatonszőlős összekötő út 13,3 kilométeres szakaszának felújítása is.

A marcaltői Rába-híd átépítés miatt egy évig le volt zárva, a munkákat 2012. augusztus végén befejezték. A híd ugyanakkor a mai napig nem járható, mert a híd után már tavaly ősszel megkezdődtek a Pápa-Szilsárkány összekötő út második szakaszának munkálatai. Kérdésünkre a Magyar Közúttól azt a tájékoztatást kaptuk, amennyiben az időjárás megfelelő lesz, májusra befejeződhet a beruházás, ezt követően átjárható lesz a híd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!