Hírek

2013.01.23. 08:58

Kiállított versek Baranyai Mátétól

Zánka - Rendhagyó ünnepségre invitálta az érdeklődőket a hétvégén a Magyar Kultúra Napja alkalmából a település önkormányzata, hiszen verskiállítás nyílt a faluházban Baranyai Máté füredi költő alkotásaiból.

Szabó Péter Dániel

A zord, télies időjárás ellenére sokan ellátogattak múlt szombaton az intézménybe, amelynek nagytermében nem a megszokott kép fogadta az érdeklődőket. A falakon ugyanis Baranyai Máté száznál is több verse volt kitűzve. 

- Ugyan a költői estjeimen is rendre a falon vannak a versek, ám a zánkai rendezvény annyiból különleges, hogy a neki tetsző, a szívéhez közel álló „kiállítási tárgyakat” bárki megfoghatja és hazaviheti magával. Fekete lapra nyomtatva elhoztam a tavaly elhunyt rendőr kollégám emlékére íródott költeményt is - mondja a civilben a balatonfüredi rendőrkapitányságon szolgáló, s egyébként ultramaratonista futó Baranyai Máté, aki megjegyzi, nem véletlenül Zánka a kultúra napi tárlat helyszíne.
-  Egy kiadóval sem állapodtam meg, támogatók segítségével magam adom ki könyveimet, csupán terjesztőim vannak országszerte. Magam sem tudom az okát, de karácsony előtt Zánkán fogyott az országban a legtöbb a versesköteteim közül, ennek apropóján jött a meghívás és a verskiállítás ötlete.

A falra kitűzött versek előtt a költő: Baranyai Máté (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A kultúra napi műsor gerincét ennek megfelelően a füredi költő alkotásai adták. Kölcsey Ferenc Himnusza után elsőként, egy rövid méltatást követően Máté állt a színpadra és mondta el az alkalomhoz illő, Országos kultúrbéke című versét. A honi kultúrát górcső alá vevő alkotásban jól megfértek egymás mellett az irodalom nagyjai és például a fiatalok közt igen népszerű Fluor Tomi. Aztán sorban jöttek a vállalkozó kedvű, jól felkészült versmondók, akik egy-egy maguk által választott Baranyai költeményt szavaltak el a közönségnek.

Friss hír egyébként a legnagyobb internetes közösségi portál üzenőfalán is publikáló költőről, hogy a héten jelenik meg sorban a tizedik, Repertoár címre keresztelt kötete. Az eddig parlagon maradt alkotásokat rejtő összeállítás továbbra is szerzői kiadásban lesz elérhető, ahogy az Én száz versem című válogatás is.
- Tíz önálló kötet után úgy éreztem itt az ideje egyfajta szubjektív összegzésnek. A könyvben a saját kedvenceim olvashatók majd, amelyek ilyen-olyan okból fontosak nekem, közel állnak hozzám - jegyzi meg, majd hozzáteszi, az olvasók a költői esteken vagy a közösségi oldalon egy-egy lájkkal úgyis kifejezik tetszésüket avagy nemtetszésüket.

Baranyai Mátéval és verseivel egyébként legközelebb február 7-én, Ajkán találkozhatnak az érdeklődők, míg február 15-én és 16-án Balatonfüreden habitusuktól függően Valentin-napi, majd másnap anti Valentin-napi verses estre várja az érdeklődőket.

 

 

Tomán Edina írónővel a férfi-nő kapcsolatról készít egyedülálló könyvet Baranyai Máté.  A női novellákra férfiként versekkel válaszol a költő, az egymásra történő reflektálás, a két nézőpont adja majd meg a tervek szerint tavasszal megjelenő kötet igazi érdekességét. Emellett Máté papírra vetett gondolatai olvashatóak Török Tibor fotóművész most megjelenő albumában is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!