Hírek

2013.01.10. 13:02

Indul a szennyvízberuházás

Gógánfa - Gyermekink és unokáink is élvezhetik előnyeit a most elinduló 1,7 milliárdos szennyvízberuházásnak, mondta Damjanovics József gógánfai polgármester csütörtökön délelőtt a település művelődési házában rendezett projektnyitón.

Szijártó János

A polgármester köszönetet mondott a jelentős volumenű beruházás elindításában részt vállaló szakembereknek, a térség polgármestereinek, illetve a képviselő-testület tagjainak. Hangsúlyozta, hogy a kitartás hozott az eredményt, hiszen már másfél évtizede szerették volna megvalósítani a szennyvíz megfelelő kezelését a régióban.

A beruházás pályázati támogatással valósulhat meg, ami Sümeg esetében a szennyvíztelep teljes felújítását is tartalmazza, mintegy 300 millió forint értékben. Ezzel párhuzamosan az érintett településeken Zalaerdődön, Dabroncon, Gógánfán, Hetyefőn, Zalagyömörőn és Ukkon is kiépülhet végre a korszerű csatornahálózat.

Hat polgármester és a megyei közgyűlés elnöke közösen vágta át a nemzeti színű szalagot a projektnyitón. Balról Bódis József (Zalaerdőd), Simon Lajos (Dabronc), Hosszuné Somogyi Mária (Hetyefő), Damjanovics József (Gógánfa), Lasztovicza Jenő, Rátosi Ferenc (Sümeg), Kommendánt Irén (Ukk) (Fotó: Szijártó János)

Lasztovicza Jenő arról szólt, hogy a sümegi térségben a szennyvíz-kezelés tekintetében eddig fehér folt volt a gógánfai térség, így különösen nagy öröm, hogy az itt élők is hozzájuthatnak a korszerű és környezetkímélő lehetőséghez. A megyei közgyűlés elnöke beszélt a vízkészlettel való ésszerű gazdálkodás fontosságáról is, amely a most induló fejlesztés által szintén megvalósulhat. A tisztított szennyvíz felhasználhatóvá válik a mezőgazdaságban, ami az egyre drágábbá és nagyobb kinccsé váló víz vonatkozásában tényleg aranyat ér.

Rátosi Ferenc sümegi polgármester, a Regionális Szennyvíztársulat elnökeként ismertette a beruházás főbb elemeit. Hangsúlyozta, hogy a csatornahálózat hiánya számos problémát vetett fel már eddig is, és reményét fejezte ki, hogy egy év múlva ugyanebben a körben egy jó hangulatú projektzárón találkozhatnak a résztvevőkkel és együtt ünnepelhetik a sikeres közös munkát. Kommendánt Irén a ukki polgármester, a Marcalvölgye szennyvíztársulat elnökeként azt emelte ki, hogy örömteli dolog az, amikor itt élő lakosság nagyobb részének akarata valósulhat meg hosszú idő után.

Székely Csaba a kivitelező konzorcium képviselője Domokos László projektmenedzser felkérésére nagy vonalakban bemutatta a kivitelező vállalatot, majd magáról a kivitelezésről is szólt. Elhangzott, márciusban megkezdődhetnek a látványos munkálatok a településeken. Ez összességében huszonhárom kilométernyi gravitációs csatornát, 18 kilométer hosszú nyomóvezetéket jelent, míg ezzel párhuzamosan Sümegen bővítik, fejlesztik a szennyvíztelepet. A projektnyitó végén a résztvevők egy nemzeti színű szalag közös átvágásával szimbolizálták a beruházás elindítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!