Hírek

2013.03.24. 09:00

2013 az üstökösök éve

Bakonybél - Amikor a nemzeti park megálmodta a Pannon Csillagdát, fontos célkitűzése volt, hogy turisztikai programok mellett a csillagászat tudományos szakemberei is otthont találjanak az intézményben.

Tremmer Tamás

Mindezt Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) igazgatóhelyettese mondta, amikor a csillagos ég különleges vándorairól tartott szombati konferenciát a bakonybéli Pannon Csillagdában megnyitotta.. A csillagda tavaly elnyerte "Az év ökoturisztikai látogatóközpontja" díjat, ami mutatja, hogy a turizmus világába sikeresen integrálódott. Kifejtette, az olyan rendezvények pedig, mint a mostani üstökös találkozó, azt jelzik, a csillagász szakma is a magáénak érzi a komplexumot.

Laikusok és szakemberek is érdeklődtek a csillagda programja iránt (Fotó: Gáspár Gábor)

A történelem során az emberiség különleges figyelemmel kísérte az üstökösök megjelenését. Úgy vélték, a kométák korszakváltásokat, sorfordító eseményeket jeleznek. A számos ősi üstökös feltűnése közül az egyik legjobban dokumentált, az 1680-ban megfigyelt hatalmas égi vándor 125 napon át ragyogott. A tudománytörténet úgy jegyezte fel: a Nagy Üstökös. A fennmaradt, kortárs feljegyzések szerint emberemlékezet óta nem láttak ilyen tündöklő égi vándort. Könnyen lehet azonban, hogy mi is elmondhatjuk majd, emberöltők legfényesebb kométájában gyönyörködhetünk az idei évben.

Sárneczky Krisztián, a Pannon Csillagda vezető csillagásza, az MTA kutatóintézetének munkatársa előadásában kiemelte, hogy 2013 az üstökösök éve lesz. A napokban, a nyugati égbolton, alkonyatkor látható PANNSTARS-üstökös csak a kezdet, hiszen még számos érdekes égi vándort lehet majd az év során megfigyelni. Közülük a legjelentősebb az ISON-üstökös, amely egyes előrejelzések szerint az egykori, 1680-as Nagy Üstökös fényességét is túlszárnyalhatja majd.

A csillagász figyelmeztetett, hogy  az üstökösök előrejelzése sok bizonytalanságot is magában hordoz, hiszen az üstökösmag a Nap felé vezető útja során darabjaira hullhat, ami nagymértékben befolyásolhatja a fényességét, és a csóvájának méretét. Mint Sárneczky idézte a neves csillagászt, Whipple-t: inkább fogadj egy lóra, mint egy üstökösre. Mindezen bizonytalanságokkal együtt is, a november-decemberben megfigyelhető ISON-üstökös várhatóan hatalmas por és gázcsóvát növeszt, és páratlan égi jelenség lesz majd.

A konferencián tudománytörténeti előadások is elhangzottak, valamint az üstökös fotózásról tartottak workshop-ot az érdeklődők számára. A résztvevők kiemelték, hogy az idei üstökösök megfigyelésére fontos időt szánni csillagászoknak és laikusoknak egyaránt, hiszen a PANNSTARS-üstökös 100 ezer év múlva, az ISON pedig több millió év múlva lesz újra látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!