Hírek

2012.12.17. 19:48

Megyét váltott Balatonvilágos

Budapest/Balatonvilágos - A parlament hétfőn elfogadta és január elsejei hatállyal a község képviselő-testületének kezdeményezésére Veszprémtől Somogy megyéhez csatolta Balatonvilágost.

Halmos György

A közigazgatási és igazságügyi miniszter erről szóló határozati javaslatát 344 igen szavazattal fogadta el az országgyűlés egyedül a szocialista Szekeres Imre tartózkodott.

Fekete Barnabás Balatonvilágos polgármester örömét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy a parlament egy több éve, 2007 óta húzódó ügyet zárt le megnyugtatóan. A polgármester egyik legfőbb érveként Siófok közelségét emelte ki, hiszen Balatonvilágosról közvetlen autóbusz-, illetve vonatközlekedés nincs a legközelebbi járásközpontba, Balatonalmádiba. A községből vasúti, közúti tömegközlekedési eszközökkel könnyen megközelíthető Siófok központja 16 kilométerre van Balatonvilágostól, sőt a legszélső épület egyik teleknyúlványa már Somogy megyében ér.

Mint arról a Napló is beszámolt, Balatonvilágoson idén január 29-én helyi népszavazást tartottak, azonban az érvénytelen volt, bár a megjelentek nagy része, 426-an igennel voksoltak a megyeváltásra, 107-en ellenezték azt. Az önkormányzat folytatta az eljárást, a kezdeményezést a Veszprém megyei önkormányzat tiszteletben tartotta, Somogy megye befogadta, a siófoki képviselő-testület egyetértett vele, az érintett közigazgatási és igazságügyi szervek nem emeltek kifogást ellene. Balatonvilágos Fejér, Somogy és Veszprém megye találkozásánál fekszik, 1961-ben nyerte el önállóságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!