Hírek

2012.10.05. 07:58

Pápára jön a Magyar Nemzeti Cirkusz

Pápa - A Richter-család Magyar Nemzeti Cirkusza nem ismeretlen a pápai nézők előtt. A nemsokára ismét a városban fellépő családi cirkusz történetét azonban kevesen ismerik.

Nagy Imre

A berlini brandenburgi kapunál felállított Richter-cirkuszról szóló első híradások 1821-ből valók. Richterék cirkuszi generációs hagyományt teremtve, elismert szakmai tekintélyt és világsikereket vívtak ki öt világrészt felölelő vendégszerepléseik során. A híres Renz cirkusz igazgatójának lánya, Carola, és Richter József 1972-ben kötöttek házasságot. Két fiuk, Flórián és Jocika született, ők viszik tovább a tradíciót. Nem is akárhogyan, hiszen Flórián lovas világszámával vált méltán híressé, és ugyanezt a vonalat követi az 1999-ben elsőként fellépő Jocika is. Új vállalkozásukkal, a Magyar Nemzeti Cirkusz utazó sátorcirkuszával 1995-ben Budapesten, a Hősök terén tartották a bemutatkozó előadást. Azóta folyamatosan lépnek fel a világ leghíresebb porondjain. A família elefánt- és lovas akrobatikus, egyedi produkciókat hozott létre, ezek később világszámok lettek. Modern technikával felszerelt cirkuszsátraikkal, világsztárok hagyományait felújítva, évről évre járják az ország nagyvárosait.

Fennállásuk közel két évtizede alatt számos szakmai elismerésben részesültek. A 28. Monte-Carlo-i cirkuszfesztiválon, 2004-ben elnyerték az Ezüst bohóc-nagydíjat, illetve számos egyéb különdíjat is. 30 év után ezzel a második Ezüst bohóc-díj került a család tulajdonába. Emellett a Jászai Mari-díj, a belgiumi Cirkusztrófea, a római cirkuszfesztivál nagydíja, a Monte-Carlo-i nagydíj és a Mort Schumann-művészeti díj büszke tulajdonosai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!