Hírek

2012.10.11. 09:38

Bírósághoz fordulnak a hiányzó elszámolás miatt Világoson

Balatonvilágos - Nem kapta meg az önkormányzat Balatonkenesétől az elmúlt években fizetett iskolai támogatásokkal kapcsolatos elszámolást, ezért bírósághoz fordul.

Halmos György

Erről Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere beszélt érdeklődésünkre. A probléma tulajdonképpen az, hogy nem történt meg a társulási megállapodás alapján 2009-től közösen fenntartott nevelési-oktatási intézmények működésére átadott pénzeszközök elszámolása. Ennek első határideje 2010 április vége volt.
 
A polgármester elmondta, hogy a két önkormányzat vezetése és szakemberei egyeztetéseket folytattak működéshez szükséges, illetve a fel nem használt és visszafizetendő összegről, de semmilyen eredmény nem született.

- Legutolsó próbálkozásunk ügyvédi felszólítás volt, de a tizenöt napos határidő lejártáig nem reagált senki érdemben, ezért nem maradt más lehetőségük, mint hogy az elszámolással kapcsolatban felmerült kérdések tisztázása érdekében bírósághoz fordulunk - mondta a település vezetője.

A világosi polgármester tájékoztatása szerint 2009-ben oktatásra kiterjedő együttműködési megállapodást kötöttek Balatonkenesével, aminek értelmében az óvoda és a Mészöly Géza Általános Iskola a balatonkenesei intézmények tagintézményei lettek.

Erre a lépésre azért kényszerültünk, hogy megmaradjon a településen az oktatás - magyarázta Fekete Barnabás. Hozzátette: a jogszabályok alapján fizette a település hozzájárulását, de sem 2009-ről, sem 2010-ről nem kaptak elszámolást a balatonkenesei önkormányzattól.

- Tavaly többször is kértük az kenesei illetékeseket, hogy küldjék el számunkra az elszámolást, mivel azt nem teljesítették, november óta Balatonvilágos nem fizetett hozzájárulást; amennyiben az önkormányzat nem függeszti fel a kifizetéseket, úgy már likviditási gondjaink lennének - ismertette. Idén áprilisban végül megérkezett a várt elszámolás, ami alapján 2009-ben kilencmillió, 2010-ben 11 milliós, a teljes időszakra vetítve pedig összességében 35 millió forintos túlfizetésünk volt. Mindezt a kenesei önkormányzat mutatta ki. Azt balatonvilágosi polgármester is elismerte, hogy mivel 2011 novemberétől nem fizettek, így nekik is körülbelül húszmilliós tartozásuk halmozódhatott fel, azonban elszámolás hiánya miatt ezt nem tudják pontosan.

Idén júliusban megbeszélést kezdeményeztünk, közölték, hogy augusztusban küldik majd az elszámolást, de nem történt semmi, pedig 2009, 2010 és 2011 már lezárt évnek számít.

A balatonkenesei testület szeptember közepén tartott ülésén Miklós Péter képviselő, a pénzügyi bizottság elnökének egyéni indítványára foglalkozott ezzel a kérdéssel. Úgy döntöttek, hogy független szakértő vizsgálja meg a kérdést, s az általa készített anyag ismeretében tesznek lépéseket. A képviselő érdeklődésünkre elmondta, hogy október végére, november elejére elkészül a felülvizsgálat, annak fényében lehet konkrétan kijelenteni azt, hogy kinek mekkora tartozása van. Az alapján lehet megmondani azt is, hogy valóban valós tartozásról van-e szó Balatonkenese részéről, vagy csak rosszul számoltak a hivatalban. A képviselő hozzátette, hogy reményei szerint a szakértői anyag választ ad arra is, hogy ki hibázott, ha egyátalán hiba történt.

- Nem szeretnék a szakértői jelentés tanulmányozása előtt elhamarkodott kijeletést tenni - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!