Hírek

2012.08.26. 07:01

Gyógyszernek is jó a somlói bor (fotókkal)

Doba - Új helyszínen tartják meg a Somlói Napokat, ezúttal a dobai sportpályán, ahol számos gasztronómiai és borversenyt szerveznek. A szombati nyitónapon főzőversennyel indítottak, melyen három kategóriában indulhattak a csapatok. Készültek pörköltek, gulyások, halételek és egyebek.

Varga Ibolya

Az induló csapatok mindegyike különleges felkészültségről tett tanúságot, sokféle díjat és különdíjakat is átvehettek a csapatok. Avattak új borlovagot, és az év somlói borászát is megjutalmazták, aki ezúttal Papp Zoltán lett. A nyitónapot különféle kulturális programokkal zárták.

A programsorozat vasárnap is tart: először a csúcsfutást szervezik meg, mely már régi rendezvénye a Somló-hegynek. A gasztronómia sem marad el, ezúttal nem helyben főznek, hanem kész süteményeket várnak a helyszínre, melyek versenyeztetnek majd. Ezek lehetnek édesek és sósak egyaránt. Ezen a környéken az édes süteményeket elsősorban desszertnek kínálják, csakúgy, mint az ország más területein. A sósakból viszont könnyen lesz borkorcsolya.

A somlói bor különleges helyet foglal el a magyar borok között. Már a XVII. században is a gyógyszerek között tartották nyilván, és az utóbbi időben újra a gyógyászati jelentőségét erősítik. Kétségtelen, hogy a borok az alkoholtartalmuk miatt nyugtató hatásúak, de a somlói ezen kívül igen jó hatással van az emésztésre is. Érdekes, hogy savhiányos és savtúltengéses embereknél egyaránt jó hatású, ha étkezés közben vagy előtte elkortyolnak belőle egy-egy decit. A juhfarkot a nászéjszakák borának is tartják, s ennek van is statisztikával igazolt alapja. Mindenütt egy pár tized százalékkal több fiú születik, mint lány, itt ennél egy kicsit magasabb a fiú újszülöttek száma, mint a lányoké. Ezért a királyi házaknál, de a Habsburgoknál biztosan a somlói juhfarkot itták az ifjú párok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!