Hírek

2012.05.29. 17:01

Akarattya leválna

Balatonakarattya - Amennyiben a testület elfogadja a településrész elszakadását előkészítő bizottság javaslatát, úgy augusztus 5-ére írhatják ki a népszavazást.

Halmos György

Erről a Balatonakarattya leválását előkészítő bizottság elnöke beszélt a grémium utolsó ülése után érdeklődésünkre. Udvardy Gábor elmondta: minden, az önálló település létrehozásával kapcsolatos kérdést megvizsgáltak, és a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy Balatonakarattya település önállóan életképes lesz. Elkészült a részletes utcanév és helyrajzi szám szerinti térkép, illetve a földrajzinév-bizottság ismét megerősítette, hogy a Balatonakarattya név önállóan használható.

Az elnök megemlítette, hogy a dokumentációba rengeteg nyilatkozatot kellett beszerezni például a közműcégektől. A legjobban tervezhető bevétel az ingatlanadó, a nyilvántartás szerint ugyanis Balatonakarattyán 2600 ingatlan van, emellett az építmény-, az idegenforgalmi, az iparűzési és a gépjárműadóval lehet számolni. Mintegy 830-an élnek a településrészen, ebből körülbelül 600 az állandó lakos.
 
- Balatonakarattya nincs "túlintézményesítve", az orvosi rendelő mellett az óvoda a másik intézmény. A stabil gazdálkodást a strandok bevételei segíthetik elő  az elnök szerint.

- Ha sikeres lesz a népszavazás, akkor a kormányhivatal a belügyminiszterhez, majd ő a köztársasági elnökhöz terjeszti fel a javaslatot, aki aláírja, és a következő önkormányzati választáson, azaz előreláthatólag 2014-ben lehet önálló Balatonakarattya.

A népszavazás megtartására az elnök szerint a legjobb időpont június vége vagy július eleje lett volna, de végül hosszas egyeztetés után  augusztust választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!