Hírek

2012.04.03. 11:21

Tisztújítás a Somlói Borrendnél

Pápa - Unger Tamást, Pápa alpolgármesterét választották meg a Magyarországi Somlói Borrend nagymesterének a szervezet tisztújító közgyűlésén. A további tisztségviselők kijelölése mellett a szervezeti forma átalakításáról is tanácskoztak a borrend tagjai az Evangélikus Gyülekezeti Házban.

Polgár Tibor

A mára már több mint 250 taggal büszkélkedő Somlói Borrend életében jelentős szerepet töltött be Fehérvári Károly leköszönő nagymester, aki korára való tekintettel kérte a feladatok alóli felmentését. Helyére a közgyűlés egyhangú döntését követően Unger Tamás került. Kancellárnak Vathy Gyulát, alkancellárnak Tornai Tamást, zászló- és pecsétőrnek Borbély Lajost, ceremóniamesternek pedig Polgárdi Sándor borrendi tagot választották meg. Emellett az eddigi három borrendi mesterhez, Dreisziger Józsefhez, Györgykovács Imréhez, és Somogyi Lajoshoz Illés Nándor is csatlakozhatott hasonló rangban. Az éves tagdíjat 5000 forintban állapította meg a közgyűlés. De a Somlói Borrend 1991-es megalakulásától kezdve egészen 2012-ig nagymesteri tisztséget betöltő Fehérvári Károlyról sem feledkeztek meg, őt tiszteletbeli örökös nagymesternek nevezték ki.

Fehérvári Károly szerint minden borrend csak úgy képes igazán jól működni, ha a város és a lelkes polgárok mögötte állnak.

- Pápa városa rengeteget segített a Somlói Borrend munkájában. Ennek is köszönhető, hogy szervezetünk rendkívül népszerű, elismert borrendnek számít - mondta büszkén a tiszteletbeli örökös nagymester.

Polgárdi Sándor, a frissen megválasztott ceremóniamester kifejtette, a hatékonyabb működés érdekében szükségessé vált, hogy átalakítsák a borrend mögött lévő háttérszervezetet. Ez kétféle módon történhet meg: a jelenlegi alapítványi forma átszervezésével, vagy ha egyesületi formában működik tovább a társaság. Végül jelen közgyűlésen egyelőre nem született döntés a szervezeti forma átalakításáról.

- Szervezetünk életében jelentős kiadások merülnek fel. Ezért szükséges, hogy egy új szervezeti formával megfelelő anyagi forrásokhoz, pályázati támogatásokhoz jusson a borrend. Szeretnénk képviselni magunkat különféle borfesztiválokon, valamint továbbra is tervezzük nagyszabású programok, szakmai napok megszervezését, amelyek még inkább erősítik, hogy Pápa a somlói bor városa, ami egy hatalmas érték. Ehhez viszont biztos anyagi háttér kell - fogalmazott Polgárdi Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!