Hírek

2012.04.05. 06:57

A város mindenkit eltemet

Megyei körkép - Egyre nagyobb terhet jelent az elszegényedő családoknak a temetés. A többség gyorskölcsönből fizeti az általában a háromszázezer forintot is meghaladó költséget.

Munkatársainktól

De mi van, ha a család nem hitelképes? Senki sem marad temetetlen - fogalmaz Székelyhidi Noémi a Veszprémi Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai és Egészségügyi irodájának csoportvezetője. Az önkormányzattól igényelhető temetési segély, ami a megyeszékhelyen 20 ezer illetve 10 ezer forint, utóbbi hamvasztás esetén kérelmezhető.

Temetési segélyben azok részesülhetnek, akiknél a fejenkénti jövedelem nem haladja meg a 85 500 forintos jövedelemhatárt. Köztemetést általában azoknak kérnek, akiknek nincs hozzátartozójuk, vagy ha van, nem akar, vagy nem tud gondoskodni erről a végső kötelességről. Veszprémben 65 elhunytat temettek el közpénzen 2010-ben, tavaly pedig 52-őt. Idén eddig 13 köztemetés volt.

Az önkormányzat megrendelésében sokkal olcsóbb a végső búcsú, mint általában, hiszen százezer forint körüli összegből kijön egy urnás, de koporsós temetés is, mondja el kérdésünkre Székelyhidi Noémi. Veszprémben takarékossági okokból kizárólag urnás köztemetésre van lehetőség. Csak akkor tesznek kivételt, ha a hamvasztást a hatóság nem engedélyezi. Évente megpályáztatják a feladatot, az a vállalkozás nyer, amelyik kedvezőbb ajánlatot tesz, hiszen  közpénzről van szó.

Ajkán 2009-ben 12 esetben, egy év múlva már 20 esetben kértek köztemetést. Tavaly tovább emelkedett ez a szám, 23 köztemetést fizetett ki az önkormányzat 2011-ben. Hozzávetőlegesen száz ezer forint körüli összegbe kerül ez a városnak alkalmanként. Annyi kikötés van, hogy csak az újtemetőben lehet temetkezni, viszont azon belül nem határozzák meg sem a helyet, sem padig azt, hogy urnás, vagy koporsós temetés legyen.
 
Önkormányzati rendelet szabályozza az egyébként kötelezően ellátandó feladatot Tapolcán. Császár László polgármester lapunkanak elmondta, évente több alkalommal is előfordul, hogy az önkormányzat temeti el az elhunytakat. Ez az egyedülállók esetében jellemző, illetve ott, ahol az anyagi háttér hiánya indokolttá teszi. Nincs külön szociális parcella a temetőben, az éppen megnyitott üres parcellákat használják. A városban működő temetkezési vállalkozók felváltva kapják a megbízást az önkormányzattól, leszabályozott tarifák alapján.

Pápán nem jellemző a köztemetés. Ebben a városban még a legszegényebbek is igyekeznek, akár erejükön fölül, megadni elhunyt hozzátartozójuknak a végtisztességet, akár úgy is, hogy rokonok, barátok anyagi segítségét veszik ehhez igénybe. A köztemetések száma negyedévente 1-2, ez az utóbbi években nem változott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!