Hírek

2011.02.16. 10:46

Többször is köszöntik a nyolcszáz éves települést

Révfülöp - A tizenhatodik Téli esték rendezvénysorozata a település nyolcszáz éves évfordulója jegyében kezdődött hétfőn.

Tóth B. Zsuzsa

Az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban Miklós Tamás polgármester nyitotta meg a programokat, emlékezve a település első írásos említésére is.
- Nyolcszáz évvel ezelőtt a pannonhalmai monostor íróműhelyében kezdték összeírni a tihanyi apátság birtokait. 1211-ben újraírták a volt apátság javadalmait, a latin nyelven, május 29-én kelt oklevélben Filip néven említik először a települést. Nyolcszáz év óta itt élt rengeteg generáció, sok ember, akik élővé tették a települést.

Nehéz időszakok között maradt fenn, elpusztította a török a XVII. században, majd a XIX., XX. században indult újra fejlődésnek. 1872-től a zalasomogyi gőzhajózási társaság székhelye volt, 1899-ben fürdőegyesület alakult, amely komoly fejlődéshez segítette Révfülöpöt. Üdülőtelepüléssé, később önállóvá, majd nagyközséggé vált - idézte a múltat a polgármester. Hangsúlyozta, hogy emlékezni kell a méltó elődökre, erőt kell meríteni abból, hogy nyolcszáz éve él Révfülöp. Mint mondta, idén több alkalommal is köszöntik az évfordulót.

A honismereti egyesület kiadvánnyal készült a jubileumra, de rendeznek egy beszélgetést a község korábbi vezetőivel a múltról, valamint azt tudományos előadással is kiegészítik. A Fülöp-templom romjánál szabadtéri misét tartanak és emlékjelet állítanak. Készül egy reprezentatív képeslapos album, amely a nagyközség arculatváltozásait mutatja be. Leszögezte, hogy mindezt azonban csak a révfülöpi polgárok összefogásával valósíthatják meg, kérte, hogy adjanak ötleteket, javaslatokat a továbbiakra vonatkozóan.

 



Hétfőn azt est házigazdája, Zsitnyányi István, a Révfülöpi Fürdőegyesület elnöke örömét fejezte ki, hogy sokan érkeztek a Téli esték első előadására, majd átvette a szót Tuss Miklós vitorlázó. A többszörös magyar bajnok, olimpikon, volt szövetségi kapitány Átkelés az Atlanti-óceánon és egyéb történetek egy vitorlázó életéből címmel tartott előadást. Kedden ember és környezet hosszú távú kapcsolatáról beszélt dr. Sümegi Pál egyetemi tanár, ma pedig Kolontártól Haitiig, Angyalföldtől Afganisztánig  Katasztrófák és a mélyszegénység mindennapjai címmel Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója tart előadást.

Csütörtökön az agyvérzés, a stroke kerül előtérbe, dr. Bartos László osztályvezető főorvos lesz a vendég, míg pénteken Aurora borealis  Élet az északi fény hazájában címmel tart beszámolót Ghéczy László gordonkaművész. Az elő-adások minden alkalommal 17 órakor kezdődnek az oktatási központban.
Szombaton a polgárok báljával zárul a Téli esték rendezvénysorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!