Hírek

2010.06.01. 20:18

Gárdonyi Géza Devecserben

Devecser - A tavalyi évben Czeidli József is részt vett Szőlősgyörökön a Gárdonyi Géza emlékét ápoló települések találkozóján.

Napló Online

Itt tartott Gárdonyi és Devecser város kapcsolatáról olyan nagysikerű elõadást, hogy megfogalmazódott benne a gondolat: összegyűjti egy kötetbe a Devecseri Újságban megjelent Gárdonyiról szóló cikkeket, az eddig még nem publikált írásokat, fényképeket. A könyv születésérõl beszélgetett a szerkesztővel M. Mester Katalin.

Czeidli József elmondta, hogy régóta foglalkoztatta Gárdonyi Géza élete, munkája, különösen a Devecserben eltöltött tanítóskodásának története. Nagyon sok mindent olvasott az írótól, íróról. Anyagokat gyűjtött, kutakodott. A végső elhatározást a könyv megírására a szőlősgyöröki találkozó adta. Pedagógusként gyakran elgondolkozott azon, milyen lehetett az 1800-as évek végén az ifjú Gárdonyi élete néptanítóként, milyen lehetett az oktatás, a nevelés ebben az időben.

A történelemmel foglalkozó ember alaposságával kutatta fel az író életrajzából a Devecserre vonatkozó eseményeket, kereste meg az itt töltött idő tárgyi emlékeit, s örökítette meg azokat fényképeken. A beszélgetés során M.Mester Katalin segített a közönségnek Gárdonyi korát megismerni: felidézte a kor két kiváló vallás és közoktatásügyi miniszterének, Eötvös József és Trefort Ágoston szellemiségét, tevékenységét.

Felelevenítette a Bajza utcai Feszty szalon hangulatát, amely korabeli művészeti élet egyik legfontosabb találkozóhelye volt. Czeidli József pedig jóízűen mesélt a fiatal tanítóról: szegénységrõl és elhivatottságról, szerelemről és csalódásról, az írói pálya kezdetérõl, a "Fel nagy örfömre" kezdetű ének születésérõl.

A Jézus születését köszöntö dalt a Forrás Énekegyüttes előadásában meg is hallgathatták a jelenlévők. A diavetítés után - ahol a kötetben szereplõ fényképeket láthatta a közönség - Keller Péter, a dédunoka meghatottan köszönte meg a meghívást:

- Mindig meghatódom, ha ilyen találkozókra jövök, mert úgy látom, Gárdonyi Gézának nem én vagyok az egyedüli leszármazottja. Önök ugyanazokat a szépségeket látják meg őbenne, amelyek számomra is olyan fontosak.

Köszönöm Czeidli Józsefnek, hogy ilyen vállalkozásra adta a fejét, s összeírta a Gárdonyival kapcsolatos devecseri emlékeket. Jó dolog látni, hogy az úgynevezett Gárdonyi-települések ily módon is, méltóképpen emlékeznek meg dédapámról. A mai este során egy sokkal reálisabb, igazabb kép körvonalazódott, amiben benne van, hogy ő milyen sokoldalú ember volt.

Jóska könyve azt tükrözi, hogy Gárdonyinak sikerült magába szívnia azoknak a településeknek a levegőjét, ahol megfordult, s emlékének ápolása pedig összehozta önöket, összehozott bennünket.

Az est zárasaként a pápai Jókai Mór Művelõdési Központ kamarazenekarának szabadtéri hangversenyét hallgathatták meg az Esterházy-kastély udvarában a vendégek.

Bognárné Simon Katalin

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!