Hétvége

2015.02.06. 11:19

Vendégsarok - Thury emlékév

Heti vendégírónk, Pappné Csővári Zsófia ügyvezető igazgató.

Hogy miért? Mert éppen 450 éve lesz annak, hogy az a bizonyos nagy diadal megtörtént, amikor Thury György kapitány az ostromló török húszszoros túlerejével szemben megvédte a palotai várat. Ennyi az oka valóban? Természetesen nem. Hanem a tisztelet, ami kijár minden hősnek, aki ezt a földet megtartotta magyarnak.

Amit akkor a török jelentett közösségünk számára, azt ma az értékek korábban sosem látott relativizálása és emiatti elértéktelenedése jelenti. Ilyen időszakban rendkívül fontos visszanyúlnunk olyan személyiségekhez, példaképekhez, akik kiemelkednek a hétköznapi emberek sorából, akikhez ma is igazodni lehet, mint erkölcsi iránytűhöz. A XVI. században Thury nemcsak testi értelemben emelkedett ki kortársai közül, hanem azzal a halált megvető bátorságával, hazaszeretetével, vezetői képességével, amivel ő rendelkezett. Erre az emberre nemcsak illik, hanem kötelességünk emlékezni nekünk, elfajzott utódoknak, akik talán meg sem születünk, de legalábbis nem magyarként, talán nem is keresztényként, ha Thury György annak idején nem harcol értünk. Vajon hányan vállalnák ma közülünk azt a nehéz feladatot, hogy a romos palotai várból néhány száz rosszul fizetett, rossz életkörülmények között élő, emiatt folyamatosan elégedetlen vitézzel szervezze a három részre szakadt ország itt húzódó határvidékének őrzését, vigyázza az elárvult, kiszolgáltatott magyar falvacskák megmaradt lakosságát, és viszonylagos nyugalmat teremtsen a mindennapi élethez a fosztogató törökök, harácsoló defterdárok okozta nyugtalanságban?Vajon vitézeihez hasonlóan mi is felvállaltuk volna-e a reménytelennek tűnő egyenlőtlen küzdelmet a csonka királyi Magyarország egyik omladozó erősségében, egy török által kietlenné tett vidéken, ahol a fizetésed garantáltan késik minden hónapban – akár évekig várhatsz rá, ahol ha enni akarsz, akkor szerezned kell magadnak, ahol ha napok óta korog a gyomrod, akkor is be kell tartanod a kapitány szigorú parancsait?Ahol, ha az parancs, akkor szolgálatban kell lenni éjjel-nappal folyamatosan, és ha kell, az éhségtől tántorogva és álmossággal dacolva is ki kell csapni a törökre akár minden éjjel?Sokan nem tennék a maiak közül, de ők akkor ezt vállalták. Ezzel a szellemmel még Arszlán pasa húszszoros túlereje sem tudott mit kezdeni. A palotai vár megmaradt magyarnak, és tovább dacolt a hódító világbirodalommal. Sőt, Palotáról ellentámadás bontakozott ki, melynek következtében felszabadul Veszprém, Tata.

Az 1566-os palotai győzelem reményt adott a hazának, de reményt egész Európának is, ahol a magyar Cid vagyis Thury tettei újra fellelkesítették a már-már teljesen elcsüggedt keresztényeket a megállíthatatlannak tűnő muszlim áradat ellen.

Aranylik Palota neve a történelemkönyvek 1566-os évéről szóló fejezetében, és arannyal van oda beírva kapitánya, Thury György neve is. Mi pedig bizonyítjuk, hogy nem vagyunk hűtlenek hőseinkhez 450 év múltán sem, így a jövő évet a rájuk való emlékezés jegyében fogjuk tölteni.

A város hagyományos éves programjait az emlékév szellemiségében fogjuk megrendezni 2016-ban, történelmi konferenciával, könyvkiadással, nagyszabású kiállításokkal kiegészítve, köztéri alkotás állításával, emlékbélyeg kiadásával, országos gasztronómiai és hagyományőrző műsorokkal valamint kapcsolódó zenei események sorával tesszük felejthetetlenné az ünnepi emlékévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!