Hétvége

2014.08.15. 17:59

Vendégsarok: Imádság a békéért

„Egész szívemmel kérlek benneteket, hagyjátok abba a háborút!” (Ferenc pápa)

Egy régi fekete, megkopott fényképen, a szemerkélő esőben síri csend lepi be a háború szaggatta tájat. Ártatlan édesapák, édesanyák, gyermekek hajtják le végleg fejüket. A felkelő nap véresre festi az eget, és a halottak szemében ide-oda cikáznak a vörös fellegek. Előre! Csak parancsot teljesítek! A katonák, kik elnyomják szívük hangját, embertelenné válva öldökölnek!

„Kérlek benneteket! Egész szívemmel kérlek benneteket! Itt az ideje, hogy megálljatok! Hagyjátok abba a háborút!” Ezzel a felkiáltással és kéréssel fordul Ferenc pápa az egész világhoz. Arra kéri a keresztény és más felekezet híveit, imádkozzanak azokért az emberekért, akik háború sújtotta területeken élnek. Imádkozzanak azokért a vezetőkért, akik határozottan elő tudják mozdítani a béke ügyét, szem előtt tartva minden személy tiszteletben tartását. A béke értékes ajándék, aminek megszületéséért, megtartásáért, oltalmazásáért felelősek vagyunk. Felelősek vagyunk a ránk bízottakért, amit Isten számon fog kérni rajtunk. Kérjük a Szentlelket, mint a bölcsesség Lelkét, hogy őrizze meg az emberek szívében a legfőbb értékeket, Isten törvényeit, az emberi életet és a szeretetet, amit nem válthat fel sem érdek, sem a javak eltulajdonításának vágya! „Honnan vannak háborúságok és veszekedések köztetek? Nemde onnét, hogy bűnös vágyak csatáznak tagjaitokban? Kívántok valamit, és nincs meg. Öltök és irigykedtek, de nem tudjátok elérni. Harcoltok és háborúskodtok, de nem a tiétek, mert nem kéritek. Kértek ugyan, de nem kapjátok meg, mert rossz szándékkal kéritek, azért, hogy bűnös vágyaitokban elpazaroljátok” (Jakab 1-4). A Szentatya együtt érezve a szenvedőkkel, már a Szentföldről hazajövet elhatározta, hogy a két nép (Izrael és Palesztina) vezetőit Rómába hívja, hogy együtt imádkozzanak a békéért. A Vatikán kertjében ott növekszik az az olajfacsemete, melyet ennek a találkozásnak emlékére ültetett a két nép vezetője. Hisszük, hogy kézfogásuk erőt fog adni, hogy a rakétáknak megálljt parancsoljanak és véget vessenek az öldöklésnek. Hiszen ártatlan gyermekek, csecsemők holttesteire hullanak az anyák könnyei. Irakban menekültek ezrei vonulnak exodusként a hegyekbe, hol sem élelmiszer, sem víz nincs a megélhetésre. A városok romhalmazzá váltak.

A Szentatya különmegbízottat küldött, hogy személyes jelenlétével bátorítást adjon, és kijelentette, míg egyetlen keresztény él, ő ott marad közöttük, hogy ezzel is éreztesse a Szentatyának, Fe-renc pápának aggódó, gondoskodó szeretetét. Ezért kéri az imádságot és minden tőlünk telhető segítséget, mert ezekben az országokban a szeretet békéjét elnyomta a gyűlölködés tüze.

A Szentatya felhívására válaszolva augusztus 19-én reggel nyolc órakor szentmisét mutatunk be a világ békéjéért a veszprémi Feltámadt Krisztus-templomban (melyet a nép Károly- templomnak nevez), és egész napos szentségimádással engesztelünk. Kérjük Égi Édesanyánkat, a Béke Királynéját a béke ajándékáért.

Felker Zsolt, a Szent Mihály-bazilika káplánja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!