Hétvége

2014.11.07. 14:22

Vendégsarok - Emléket állítunk a hatvan évnek

Heti vendégírónk, Budai László, a várpalotai könyvtár igazgatója.

Hatvan éves a várpalotai Krúdy Gyula Városi Könyvtár. Az évfordulók az embert akaratlanul is arra ösztönzik, hogy számba vegye a múlt történéseit. A könyvtár élete az Iparos Olvasókör megmaradt könyveiből, egy húsz négyzetméteres, az államosításig cipészműhelyként funkcionáló helyiségben kezdődött.

Jelentős változás állt be a könyvtár életében 1963. december 2-án. Nemcsak azért, mert a könyvtár felvette a Krúdy Gyula nevet (a névadó ünnepségen az író leánya, Krúdy Zsuzsa is jelen volt), hanem mert ekkor avatták fel a Kossuth utca 6. szám alatti megüresedett iskolaépület földszintjére költöztetett felnőttkönyvtárat. Az új közösségi tér 180 négyzetméter alapterületen tudta fogadni a könyvtár felnőtt olvasóit a kor színvonalán kényelmesnek számító olvasóteremmel, szabadpolcos kölcsönzőtérrel. A könyvtár régi helyiségében 1964. január 1-jén új bútorokkal megnyílt a gyermekkönyvtár.

Könczöl Imre könyvtárigazgató, aki 1956-os tevékenysége miatt úgymond száműzetésként került Várpalotára, nagy hatással volt a várpalotai kulturális életre. Kiterjedt irodalmi kapcsolatainak és a Könyvtári esték című rendezvénysorozatának köszönhetően Várpalotát az 1960-as, ’70-es években a „költők Mekkájának” nevezték. Várpalota közönsége találkozhatott a kortárs írók, költők színe-javával, akik közül többen visszatérő vendégekké váltak: például Somlyó György, Tornai József, Erdélyi József , Krúdy Zsuzsa, Czine Mihály , Csoóri Sándor, Veres Péter, Tersánszky Józsi Jenő. Könczöl Imre szervezőmunkájának eredménye, hogy elkezdődött Várpalota kulturális és irodalmi múltjának tudományos igényű feldolgozása, illetve hogy megkezdődött a helytörténeti kutató- és gyűjtőmunka. 1975-ben Kossuth u. 6. szám alatti épület emeleti része megüresedett, és a gyermekkönyvtári rész is ideköltözhetett. A könyvtár 266 négyzetméter alapterületűvé vált.

A Krúdy Gyula Városi Könyvtár jelenlegi helyére 1985-ben került. A Városi Tanács által felajánlott 650 négyzetméteres épületrészbe beköltözött, korszerűsített könyvtárat 1985. április 11-én adták át ünnepélyes keretek között.

A könyvtárszakmában elterjedőben lévő számítógépesítés 1999-ben érte el a Krúdy Gyula Városi Könyvtárat, amikor dokumentumállományának számítógépes feldolgozása megkezdődött. Ezzel egyidőben jelentek meg az internetes szolgáltatások.
A könyvtári gépesítés tizenöt éve nagy változásokat hozott a könyvtár mindennapjaiba. A számítógép, az internethasználat egyszerűsíti, gyorsítja és hatékonyabbá teszi a könyvtári munkát.

Jelentős támogatásokat nyertünk pályázatok útján, így 2011-ben megújulhatott a fogadópult, rendezvényekkel és könyvekkel gyarapodott az intézmény.

A közfoglalkoztatásban nálunk dolgozók hatékony segítségével felgyorsult a helyismereti állomány digitalizálása. Honlapunkat, közösségi oldalt felhasználva igyekszünk ösztönözni a városlakókat, hogy a város életével kapcsolatos fotókkal, dokumentumokkal (vagy azok másolatával) segítsék a gyűjtemény bővülését.

Közeli terveink között szerepel, hogy az évforduló kapcsán egy fotó- és dokumentumanyagban gazdag könyvtártörténeti kiadványban állítunk emléket az elmúlt hatvan évnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!