Hétvége

2017.07.14. 18:20

Varázslatos szurdokvölgy - Bakonynánai Római fürdő

BAKONYNÁNA - Nem mindenki vágyik a vízpartra a nyári kánikulában, sokan vélik úgy, hogy az úszással, falatozással és sütkérezéssel töltött passzív pihenés helyett vonzóbb időtöltést jelent egy erdei felfedező túra.

Leitner Vera

A Veszprém megyében élők kimondottan szerencsések ilyen szempontból, hiszen a Balaton-part mellett a Bakony is számtalan lehetőséget nyújt a tartalmas kikapcsolódáshoz, s látványos turistacélpontokkal, kilátókkal, meseszerű szurdokvölgyekkel csalogatja mindazokat, akik inkább túrázással, kirándulással szeretnék eltölteni az idejüket.

De miért jobb az erdőben, mint a vízparton? Erről kérdeztük meg a kirándulókat a bakonynánai Római fürdőnél.

A Gaja-patak völgye a turisták, kerékpárosok, teljesítménytúrázók paradicsoma, egy közel két kilométer hosszú, mély és meredek falú szurdokvölgy, ahol a magas mészkőfalak között a Római fürdő nevű vízesésben ömlik alá a víz. Ottjártunkkor sokan látogattak ki a völgybe, többen piknikeztek vagy sütöttek szalonnát.

Sziklák, vízesés, árnyakat adó fák - e vonzerő miatt térnek vissza

- Korábban rendszeresebben jártunk ki a szurdokvölgybe, minden hétvégén kijöttünk sütögetni. Manapság az időhiány miatt már ritkábban sikerül össze-egyeztetnünk ezt a programot, ám a hangulata még mindig ugyanolyan jó - mesélték egy várpalotai baráti kör tagjai.

Sipőcz Nikolett és Barcza László Csesznekről érkezett a kirándulóhelyre. A fiatalok gyakran látogatnak ki az erdőbe, úgy vélik, ez a legjobb kikapcsolódás. Kutyájuk is elkíséri őket, őt ilyenkor pórázon vezetik a túra során.

A Gaja-patak völgyében még Kiskunlacházáról érkezett kerékpárosokkal is találkoztunk, akik egy kiadós biciklitúra miatt érkeztek a megyébe. Horák Tibor elmondta, a bakonyi lankák kimondottan ideális terepnek bizonyulnak a sportág művelői, hódolói számára, ezért szívesen térnek ide vissza sportolótársaival többször is.

A természetjárók különböző céllal érkeznek: van, aki kényelmes túrát választ, van, aki hosszabb, akár meredekebb terepet, esetleg az országos Kéktúra útvonalait célozza meg. Évtizedek óta szervezett keretek közt, ellenőrző pontokkal biztosított útvonalakon nyújt lehetőséget egy-egy útszakasz bejárására a Teljesítménytúrázók Társasága is. A túráik egy előre meghatározott útvonalon rendezett gyaloglások, amit adott időn belül kell végigjárni.

- Családok, baráti társaságok, egyéni túrázók vállalkoznak a teljesítménytúrákra. Évente országszerte 700-750 gyalogos túrát szervezünk, ezek közül a táj adottságai miatt többet a Bakony és a Balaton környékén. Nagy az érdeklődés, az elmúlt tíz évben megduplázódott a kijelölt teljesítménytúra-útvonalaink száma - mondta el kérdésünkre Fehérvári Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!