Hétvége

2014.04.11. 16:38

Ünnep közeledik

A keresztények a legnagyobb ünnepükre készülődnek: nagypéntekre és húsvétra, az Isten Fia kereszthalála napjára és feltámadásának ünnepére.

Nincs nagyobb jó hír az emberiség számára, mint ennek a két napnak a jó híre. Mert nagypéntek azt hirdeti – nemcsak a keresztényeknek, hanem minden embernek –, hogy Jézus Krisztus kereszthalála szabadulást jelent a bűnből, amely úgy átszövi életünket, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen nélküle a világ. Jézus áldozata, amelyet az emberekért hozott, leveszi róluk bűneik súlyát, és megtisztulhatnak tőle. Megtisztulhatnak mindig újra, ha bocsánatot kérnek szívből jövően. Ha pedig van bűnbocsánat, akkor lehet ebben a világban küzdeni a rossz ellen, és a jóért a közösségek, a társadalom, az egyén javára.

Húsvét pedig azt hirdeti – nemcsak a keresztényeknek, hanem minden embernek –, hogy a halál nem a végső szó az ember életében. Az élünk, s aztán meghalunk megszokott, de mindig újra kétségbeejtő valósága megfordult: meghalunk, de azután újra élünk, feltámadunk. Mert van Valaki, Jézus Krisztus, aki legyőzte az ember számára legyőzhetetlent, a halált. Húsvét eseménye minden ember szívébe oda akarja ültetni az élet halál fölötti győzelmének jó hírét. És mivel van győzelem a halál fölött, ezért van remény is, amikor létünkről és létünk értelméről gondolkodunk.

Ilyen komoly, minden embert egzisztenciálisan érintő eseményeket készülnek ünnepelni a keresztény közösségek. S ahhoz, hogy az ünnepre ne csak testileg, de lelkileg is készen álljunk – a kis herceg szavaival élve – díszbe kell öltöztetni a szívünket.

Erre adatik a nagyhét, élén a virágvasárnappal, Jézus Jeruzsálembe való megérkezésének emlékünnepével. Hogyan jelent ez készülést, a szív díszbe öltözését számunkra? A veszprémi evangélikus gyülekezetben úgy, hogy óvodásaink, az Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda gyermekei, az istentisztelet elején virággal és énekkel vonulnak be a templomba, mint egykor azok, akik Jézust fogadták Jeruzsálemben. Ők, a gyermekek, tudnak szíveket olvasztani, felmelegíteni énekeikkel, verseikkel, hogy aztán fogékonyak legyünk Isten hozzánk szóló igéjének befogadására.

Mi nem tudunk nyuszit ünnepelni ezen az ünnepen. Nekünk túlságosan jelentéktelen ünnep az, amely a tojást (!) hozó nyuszi ünnepe csupán. Milyen bagatell ez a keresztények ünnepéhez képest, az ember egzisztenciális kérdésére adott isteni válasz jó híréhez képest.

De szimbólumaink nekünk is vannak: az áldozati bárány, aki hordozza a világ bűneit, a mi bűneinket is. A tojás, amely a Jézus által bűnöktől megszabadult, és a bűn ellen harcoló új élet szimbóluma, a locsolkodás népszokása, amely szintén a megtisztulás, az új kezdet, az élet jele.

Ezek köré építjük óvodásaink nagyheti játszóházát. Ezek adják a foglalkozások alapját. A felnőtteknek pedig húsvét hajnalán a még sötétben kezdődő, de a végére kivilágosodó istentiszteleten a sötétség és a fény szimbóluma segít átélni Isten jó hírét: Krisztus hatalmát a halál fölött, az élet győzelmét.

Bárcsak minden ember szívében gyökeret eresztene nagypéntek és húsvét ünnepének jó híre, az ebből fakadó remény töltene el valamennyiünket!

Isó Dorottya
evangélikus lelkész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!