Hétvége

2015.04.16. 19:27

Talárban búcsúznak gyermekéveik helyszínétől

Talárban ballagnak az ajkai Fekete-Vörösmarty iskola diákjai. A 22 fős osztályból 21 diák május elsején tapasztalja meg először azt, hogy milyen érzés ünneplő ruhában, énekelve végigmenni azokon az osztálytermeken, amelyikekben néhány napja még dolgozatot írtak, vagy izgultak feleléskor.

Tisler Anna

A hat évfolyamos gimnáziumi képzésbe egy vidéki tanuló kivételével hetedik osztályosként kapcsolódtak be, így ők nyolcadikban nem ballagtak. Legtöbben az általános iskolai tanulmányaikat is a Fekete-Vörösmartyban kezdték. Őket 12 év emlékei, élményei, néha küzdelmei kötik oda. Mint megtudtuk tőlük, ballagásig még számos, sokáig emlékezetes élmény vár rájuk. Az utolsó tanítási hét minden estéjén szerenádot adnak tanáraiknak, 14 helyre mennek, Ajkán kívül Pápára, Úrkútra és Magyarpolányba is. Ballagás előtti napon bolondballagást tartanak, egyénileg öltöznek be, és kimennek a városba is.

A Csabrendekről bejáró Nagy Koletta kilencedikesként lett vörösmartys diák. Mint kérdésünkre elmondta, a nyolcadikos ballagása előtt jobban izgult. Várja a nagy napot, de egyben szomorú is azért, mert búcsúznia kell szeretett társaitól, tanáraitól. Ballagására 31 vendéget hívott, rokonain kívül barátai is részt vesznek az iskolai ünnepségen majd az otthoni ebéden is. Szombaton es vasárnap még átnézi a tételeket, leginkább a matematikától fél, neki ugyanis a humán tárgyak az erősségei.

Nagy Koletta, Szabó Krisztina Bernadett, Unger Fanni és Farkas Máté várja a ballagást, de szomorú, mert búcsúzni kell a tanároktól, társaktól, mögöttük Riederné Fenyvesi Bernadett igazgatóhelyettes


Szabó Krisztina Bernadett 12 évig volt vörösmartys diák. Az iskolában hagyomány, hogy a 11. évfolyamosok szervezik a szalagavatót és a ballagást. Tavaly, amikor beszélgettek a végzősökkel, mindenki azt mondta nekik, észre sem veszik, és már nekik szól a Ballag már a vén diák. Visszatekintve úgy érzik, valóban elrepült az utolsó év, ami az érettségire készülés miatt stresszesebb volt, mint az előzőek. Krisztina is meghivta rokonságát, barátait, és kérte, ne vásároljanak drága csokrokat, egy szál rózsával köszöntsék őt. Ő Győrbe jelentkezett egyetemre.

Talárban és egy szál rózsával a kezükben állnak az emelvényen a ballagók. Képünk a tavalyi ünnepségen készült. Fotó: Györkös József

Unger Fanni 24 vendégével együtt ünnepel, az éttermi ebéd után otthon folytatják a beszélgetést. Fanni sportoló, versenyszerűen lovagol. Már saját lova is van. Győrben tanul tovább sportrekreáció szakon. Mint elmondta, izgul az érettségi miatt, amely eddigi élete legkomolyabb megmérettetése lesz. Sajnálja, hogy véget értek a középiskolás évek, de a barátságok nem szakadnak meg. Az osztálynak saját facebook csoportja van, ahol tartják a kapcsolatot. Az persze már más lesz, mint amikor a napjaik nagy részét együtt töltötték, de jó, hogy legalább tudnak egymásról.

Farkas Máté 10 vendéget hívott, őt csak a szűk család ünnepli. A fiú informatikával szeretne foglalkozni, Veszprémbe jelentkezett egyetemre.

A  ballagók elmondták, kisebb, jelképes ajándékot kértek szeretteiktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!