Hétvége

2011.07.17. 07:27

Találkozás a Dalai Lámával

Pápa - Amint arról korábban egy interjú keretében lapunkban is beszámoltunk, Szelle Viktória jógaoktató Indiában és Nepálban járt a közelmúltban. A spirituális zarándokút során legmeghatározóbb élményei közé tartozott a Dalai Lámával való találkozás, valamint egy rinpocsétől kapott áldás.

Polgár Tibor

A pápai jógaoktató szeret utazni, szívesen fedez fel új dolgokat, nyitott a különféle kultúrák iránt, és mint mondja, már egészen fiatalon vonzalmat érzett Ázsia, a misztikus Kelet iránt. Viktória már régóta tervezte a nagy utazást. - Azonban eddig valahogy olyan elérhetetlennek tűnt számomra Ázsia. Szép lassan elfogadtam, hogy nem kell görcsösen ragaszkodni az elképzeléseinkhez, mert előbb-utóbb mindennek eljön a maga ideje. Amikor egy szívből jövő vágy megszületik, belekezdünk annak megvalósításába, majd innentől kezdve csak várni kell, hogy a sors beteljesítse az álmunkat.

Számomra idén márciusban érkezett el a pillanat egy csoportos zarándokútnak köszönhetően. A kíváncsiság és egy mélyről jövő hívogató érzés ösztönzött arra, hogy belevágjak a csaknem egy hónapig tartó ázsiai kalandozásba - meséli Szelle Viktória, aki utazása során eljutott a Dalai Láma lakhelyére, az indiai Dharamsala városába is. Ehhez a városhoz tartozik egy, a Himalája hegyeivel körbeölelt kis falu, McLeod Ganj - itt él a világ első számú buddhista vezetője. 

 

- Saját lakhelyén vettünk részt a Dalai Láma egy tanításán, aminek során tíz-tizenöt méternyire ültünk Őszentségétől. Mondanom sem kell, fantasztikus élmény volt! Még az sem számított, hogy semmit sem értettünk a tibeti nyelven elhangzott a tanításból, mert a Dalai Láma a puszta jelenlétével elvarázsolt minket. Ittlétünk alatt egyebek mellett sokat jógáztunk és a Himalájában is kirándultunk.

Ez a kis falucska nagyon megfogott a maga egyszerűségével, tisztaságával, a Dalai Láma érezhető közelségével. Ott, akkor azt mondtam, hogy el tudnám képzelni ezen a helyen az életemet. Azóta is hívogatnak azok az áldott hegyek, és még biztosan visszatérek majd a Himalájába - állítja a jógaoktató, majd felelevenít még egy érdekes történetet: amikor a Föld legmagasabb hegycsúcsával rendelkező hegységen túráztak, az út elején hozzájuk csapódott öt-hat kóbor kutya. Senki sem tudta, hogy honnét kerültek oda.

 



Viktória elmondása szerint az ebek eleinte még barátságtalanok voltak, aztán egyszer csak elkezdték kísérni a túrázókat, akikkel falkába verődtek, és útközben minden idegent megmorogtak, elzavartak a csoport közeléből. Ha valaki lemaradt, az egyik kutya biztosan bevárta. A kirándulás végén a kutyafalka tagjai ugyanott lecsatlakoztak, ahol az elején feltűntek a társaság mellett. Nepáli tartózkodása alatt a pápai jógaoktató a fővárosába, Katmanduba is ellátogatott, ahol egy szertartás keretein belül áldást kapott Sherab Gyalcen rinpocsétől. A rinpocse egy vallási, teológiai tisztséget jelölő cím a buddhizmusban. Ezzel a ranggal olyan vallási vezetőt illetnek, aki a buddhisták meggyőződése szerint önszántából született újra a szamszárában, azaz az élet körforgásában, hogy az érző lényeket a megvilágosodás ösvényén segítse. 

- Mióta hazatértem az ázsiai utamról, rengeteg minden kavarog bennem. Leírhatatlan, szinte megfoghatatlan érzésekkel, élményekkel gazdagodtam. Ez az út számomra több volt az érzékszerveim által felfogott képi világnál: igazi testi és lelki megtisztuláson mentem keresztül. Hatalmas energiákat, szeretetet és elsősorban hálát érzek - fogalmazott Szelle Viktória.



Serab Gyalcen rinpocse elsajátította a tradicionális buddhista tanulmányok minden aspektusát a tantráktól, szertartásoktól kezdve a tudományokon keresztül egészen a művészetekig és a költészetig. A rinpocse a buddhisták vélekedése alapján egy mély, közvetlen, és hozzáférhető stílusban tanít. Tanításait gyakorlati tanácsokkal, történetekkel, és kellemes humorral fűszerezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!