Hétvége

2014.07.03. 08:28

Staféta Suda Magdolnával

Bartus Sándor azt kérdezte Suda Magdolnától, a Recercare Régizenei Műhely énekesétől, hogy mennyire van igény a reneszánsz zenére.

Mátételki András

- Meggyőződésem, hogy a mai világunkban szükség és igény van olyan koncertekre, ahol érzékeny, őszinte zenét hallgathatnak az emberek. Egy-másfél óra alatt lelkileg elmélyülhetnek, kérdéseket tehetnek fel maguknak, amelyekre tiszta válaszokat kell kapniuk - ehhez szeretnénk hozzásegíteni őket. A Recercare zenészei lantokon, gambán, orgonán és ütős hangszereken is játszanak erősítés nélkül, ami a közönségtől aktív figyelmet kíván. Középkori és reneszánsz zenéket keltünk életre a 13.-16. századból fennmaradt kódexek és énekes könyvek alapján. A mi érzékenységünkön múlik, hogyan hangzanak fel például a spanyol vihuelisták művei. Nem véletlenül adtuk a pécselyi templomi koncertünknek a Musica Ficta (Képzelt zene) címet. Társaim hangszerei egyediek, külön érdekesség, hogy juhbélből készült húrokat használnak, mint több száz évvel ezelőtt.

Suda Magdolna (Fotó: Mátételki András)

 

A háromgyermekes családanyától megtudtuk, hogy ideális koncert helyszínnek tartja a veszprémi kolostorok, kertekben a jezsuita templomot, ahol augusztus 5-én lépnek fel a Veszprémi Régizenei Napokon.

Suda Magdolna azt kérdezi Vígh Istvántól, hogy milyen lelke van a fának?

A staféta következő vendége: Vígh István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!