Hétvége

2015.01.29. 11:40

Staféta Meszlényi Norberttel

Rupa Éva azt kérdezi Meszlényi Norbert mentőtiszttől, hogy az emberek mennyire segítik a munkájukat.

Mátételki András

- A KRESZ szerint, ha megkülönböztetett jelzéssel - sziréna, kék fény - közlekedünk, akkor az autósoknak szükség szerint meg kell állniuk vagy lehúzódni az útról. Kevesen tudják: ilyen esetben a piros lámpa ellenére be- , illetve áthajthatnak a kereszteződésen, hogy utat nyissanak nekünk, ha ezzel nem veszélyeztetnek másokat. Sajnos sokan megijednek ilyenkor, s a fékre lépnek. Mások csak az utolsó pillanatban állnak félre, noha szembemegyünk velük a sávjukban úgy, hogy a fénykürttel is jelzünk. A buszosoktól és a kamionosoktól kapjuk a legtöbb segítséget. Ha egy közúti balesetet veszünk alapul, az a legfontosabb, hogy segítségnyújtás nélkül ne hagyjunk senkit magára! Elsősorban a 104-et kell felhívni, mert a speciálisan felkészített mentésirányító kollégáim szakszerű utasításaival életet lehet menteni. Lényeges, hogy az eszméletlen személynél tegyük szabaddá a légutat: a fejét óvatosan hátra kell hajtani, hogy a nyelve ne zárja el a légcső bemenetét.

Meszlényi Norbert azt kérdezi Németh István Pétertől, hogy a látogatók mi után kutatnak a tapolcai könyvtár helyismereti gyűjteményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!