Hétvége

2014.11.06. 11:20

Staféta Kovács Zsuzsannával

Király Lia azt kérdezi Kovács Zsuzsannától, a veszprémi börtön pszichológusától, hogy milyen gondjaik vannak a fogvatartottaknak.

Mátételki András

- A megváltozott helyzetben az első napok, hetek a legnehezebbek, amíg nem szokják meg az intézet életét, illetve nem beszélnek családtagjaikkal. Az ittlét mindenkinek próbára teszi a pszichés tűrőképességét. Aki tud uralkodni az érzelmein, jobban elviseli a stresszes helyzetet. Az előzetesben lévők a legfeszültebbek, ők folyamatosan készülnek a tárgyalásukra: felépítik a védekezésüket, latolgatják a várható ítéletet. Sokan aggódnak, hogy kitart-e mellettük a családjuk, vagy hogyan néznek majd rájuk a történtek után. Kikérik a véleményemet levélírás, telefonálás előtt. Elmondom nekik, nemcsak őket viseli meg az új helyzet, hanem az otthoniakat is, ezért fokozottan figyeljenek oda szeretteik érzéseire, támogassák őket. Arra szoktam ösztönözni őket, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a kint lévőkkel, hogy mindannyian valahogy átvészeljék ezt nagyon nehéz időszakot, ami akár években is mérhető lesz. A börtönbe kerülésük anyagi gondot is jelent a családtagoknak.

Fotó: Mátételki András

Kovács Zsuzsanna azt kérdezi Krámli Idától, hogy milyen foglalkoztatást tudnak nyújtani az értelmileg akadályozottaknak.

Címkék#staféta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!