Hétvége

2014.08.18. 11:57

Staféta Hafnerné Bakos Olgával

Tóth Béla azt kérdezi Hafnerné Bakos Olgától, hogy mi a grillázstorta készítésének a titka.

Mátételki András

- A grillázs jelentése: égetett cukor olajos maggal. Hagyományos és ízletes útját orvosságként kezdte a X. században, majd a XIV. században vált élvezeti cikké. A technikák, az egyedi stílusok, a díszítési módok változtak. Ünnepre, vagy csak ajándéknak készítenek grillázsokat. Én egy rész cukorhoz egy rész diót használok. Próbálkoztam már mogyoróval, szezámmaggal, mákkal, kókusszal, napraforgómaggal, lenmaggal. Az utóbbiakkal inkább csak díszítő jelleggel.

(Archív fotó)

- Melegen kell formázni, mert hamar hűl, és akkor törik. Megnedvesített gyúródeszkára öntöm és formálom a grillázst. Saját anyagával ragasztom össze. A díszítéshez tojásfehérjét, porcukrot, citromlét használok. Nem szabad a cukrot csak megolvasztani, mert szétmorzsolódik miután a magokat beletesszük. Ellentétben a nevével, tilos a cukrot megégetni, mert akkor keserű lesz. Németországba és Ausztriába is vittek már tőlem grillázstortát, hamarosan Hawaiira utazik egy esküvői „alkotásom”.

Bakos Olga azt kérdezi Bognár Anitától, hogy milyen különleges falfestményeket készít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!