Hétvége

2014.12.11. 10:30

Staféta Bohus Judittal

Kosler Zoltán azt kérdezi Szuper Miklósné Bohus Judit Gránátalma-díjas népi iparművésztől, hogy lesz-e utánpótlása a hímző köröknek.

Mátételki András

Fotó: Mátételki András

- A megyében négy szakkört vezetek, Paloznakon, Alsóörsön, Balatonfüreden és Tihanyban, létszámunk úgy negyven körül mozog. Többségük nyugdíjas asszony, bár Alsóörsön van egy férfi is köztünk. Itt néhány 30-40 év közötti hölgy is velünk dolgozik, akik, remélem, tovább viszik a népi iparművészetnek ezt az ágát. Örülök, hogy munkánk, a Balaton-felvidéki csipke és hímzés bekerült a Veszprém megyei értéktárba. Legfőbb célom, hogy ezeket az értékeket hungarikummá nyilvánítsák. Öt évvel ezelőtt néhány társammal létrehoztam az Európai Magyar Népművészetért Alapítványt, amelynek segítségével tehetséges fiatalokat jutalmazunk meg, országos kiállításokra díjakat ajánlunk fel. Kézműves bemutatókat tartunk, a kicsiknek játszóházat szervezünk, hogy népszerűsítsük ezt a szép mesterséget, amit csakis az önkormányzatok támogatásával tudunk tovább vinni.

Bohus Judit azt kérdezi Cz. Budai Katalin iparművésztől, hogy milyen a kereslet a festett bútorok iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!