Hétvége

2014.12.18. 06:53

Négy arany a karate világbajnokságon

Ajka - A hat magyarországi versenyző által szerzett arany éremből négy ajkai versenyző nyakába került a Lengyelországban október közepén megrendezett karate világbajnokságon.

Tisler Anna

Takács Miklós a tíz éve alakult Sun-Dome shotokan karate egyesület vezetője és edzője elégedett a tizenéves sportolóival, de mint mondta, az eredmény kötelez, és mindig van hova fejlődni. Folytatják tovább a kemény edzéseket. Az egyesület ma már 120 tagot számlál, saját dojojuk van, és ha kell, a versenyzők heti hat edzést is vállalnak.

- Következetesség, ésszerű szigorúság, személyre szabott edzésprogram, ezek kellenek a sikerhez - válaszolta kérdésünkre az edző. - És persze szorgalmas, kitartó sportolók, támogató családi háttér, akarat és némi tehetség. Iratnak be hiperaktív, más közösségben nehezen kezelhető gyermeket. Sokuknál látványos eredményt érünk el.

Takács Miklós arra a legbüszkébb, hogy három gyermeke közül kettő már edzőként dolgozik vele. Szüksége is van a segítségre, ugyanis nemrég a Shotokan Dojok Egyesülete országos elnökévé választották.

- A vereségként elkönyvelt eredmény is van úgy, hogy jókor jön - fogalmazta meg Tóth Tamara. Romániában az Európa Kupán harmadik lettem. Nagyon letörtem, csalódott voltam. Tudom, sok sporttársam boldog lett volna, ha bronzérmet szerez, de én jobbra számítottam. Hazajöttünk, és még nagyobb erővel kezdtem edzeni. Három hét múlva a Lengyelországban tartott világbajnokságon győztem.

Ifj. Takács Miklós edző, Czendrei Luca, Tóth Tamara, Kálmán László, Kovács Marcell érmeivel
Fotó Tisler Anna

Tamarának nem volt könnyű dolga, ugyanis a világversenyen 35 ország 70 szervezete közel 2000 taggal képviseltette magát. Az ajkai lány egy angol versenyzővel döntőzött. Még ki sem pihente magát, amikor már utazott a paksi magyar bajnokságra. Mint elmondta, a verseny előtt nagy nyomást érzett, hogy jól kell teljesítenie. Nehezen viselte volna el, ha a világbajnokságot követően itthon nem a legszebben csillogó érmet kapja. Félelme, mint kiderült, alaptalan volt. Fölényesen nyert itthon is.Tamara, aki a Fekete-Vörösmarty iskola 11. osztályosa, nem csak a dojoba, a gimnáziumban is jól teljesít. Megtanulta, ha odafigyel arra, amivel foglalkozik, akkor kevesebb idő is elég a jó teljesítményhez. Azért, hogy az esti edzéseket is látogatni tudja, nagymamájánál lakik Ajkán iskolaidőben. Családjához Halimbára hétvégén jár haza.

Czendrei Lucának az októberi volt az első világversenye, amelyen mini kadet korcsoportban egyből  a dobogó legfelső fokára jutott. A Fekete-Vörösmarty iskola nyolcadikosa négy éve karatézik. A Dinamik rock and roll egyesületben rockyzik, az iskolában dráma szakkörre jár. Decemberben megkapta az Ajka város jó tanulója, jó sportolója címet.  Luca magyar bajnok is, formagyakorlatban és küzdelemben egyaránt arany érmet szerzett.  A hat évfolyamos gimnáziumi osztályba járó Luca kedvenc tantárgya a történelem, mint mondta, főként a háborúk érdeklik. Időbeosztása elég szoros, iskola után tanul, majd este edz. Ha pihen, kutyájával vagy hörcsögével játszik, barátnőivel tölti az időt vagy televíziót néz.

Három kupát, 65 érmet, megszámlálhatatlan szép élményt, utazást, barátságot köszönhet a sportnak Kálmán László, aki hét éves karate pályafutása alatt három kyus versenyzővé nőtte ki magát. A pályaválasztás előtt álló fiú gépészeti szakirányba tanul tovább, ajkai középiskolát választott azért, hogy tudjon járni edzésekre. Mindig szerette az edzések, a versenyek hangulatát, most pedig, hogy a 13-14 éveseknél világbajnok lett, Pakson a magyar bajnokságon a kupát is megszerezte, érzi, folytatnia kell. Barátainak is mesél a sportágról, az élményeiről, a sikerekről. Egyikük kedvet is kapott az edzések látogatásához. László az iskolában is sportol, ott a labdajátékokat kedveli.

Kovács Marcell kilenc éve jár edzésre. Jelenleg 17 éves és a Bródy gimnázium diákja. Az edzések hangulata jó, még akkor is, amikor versenyre készülnek és nagy a hajtás. A sporttársak barátok is egyben. Hamar kiderült, hogy nagy tehetsége a sportágnak számtalan versenyt nyert már. Devecserből jár be ahol édesanyja egyedül neveli. Ő is bajnoki címet szerzett a lengyelországi világbajnokságon. A legtöbb érme, amelyet otthon őriz, arany. Büszke egyre gyarapodó gyűjteményére és tudására. Jövőre már a felnőtt válogatnál is számolnak vele a férfimezőny egyik élversenyzője lehet. Remélhetőleg Ajkán tud maradni vagy a közelben ami a fejlődéséhez elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!