Hétvége

2014.12.23. 13:20

Minden Krisztusról beszél

Ne csak tárgyakat adjunk egymásnak, hanem önmagunkat, mondta Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, akivel az ünnep kapcsán egyházról, hiteles kereszténységről, a szeretetről beszélgettünk.

Balla Emőke

- Az adventi programok az ünnepre hangolnak bennünket vagy a túl sok rendezvény kevésbé segíti az elcsendesedést, a készülődést?

- Adventben sok olyan program van, amely alkalmas arra, hogy az embert a karácsonyra hangolja. felsorolhatatlan, én is milyen sok rendezvényen vettem részt, intézményeink, civil szervezetek szerveztek karácsonyi ünnepségeket, mindenhova nem is tudtam eljutni. De a hétköznapokban, amikor nincsenek ünnepi programok, akkor is tudatosítani kell, hogy Isten jelen van az életünkben, elérhető közelségben, a hit által. A vallás iránti érdeklődés a mi egyházmegyénkben nem rosszabb, mint máshol. Megfigyeltem, hogy a nem gyakorló keresztényekben/keresztyénekben is van fogékonyság a jó szóra. Azt szoktam mondani a diákoknak, a vallásgyakorlást ne tekintsék huszadrangú kérdésnek. Az ember a munkával, a tudományok és művészetek ápolásával csak megvalósítja önmagát, kibontakoztatja a benne levő képességeket, egyedül a vallás az, ami önmagunk felülmúlását teszi lehetővé. Az önfelülmúlás csak a kegyelem által lehetséges.

- Azt mondja, az emberek fogékonyak a jó szóra, jó hírre, örömhírre, érdeklődnek az egyház, a vallás iránt.

- A teljes közömbösség, nemtörődömség viszonylag ritka. Sokat számít, hogy az embereknek milyen tapasztalataik vannak a vallással kapcsolatban. Vannak, akiknek esetleg valamilyen papról vagy vallásos nagymamáról kellemetlen emlékek asszociálódnak, ők azt gondolják, a vallás káros. Ezért fontos, hogy mi, keresztények szimpatikusak legyünk. Pontosabban: hogy hitelesen legyünk keresztények, szavaink és cselekedeteink fedjék egymást és egyházunknak jó reklámjai legyünk a világban. Az is nagyon fontos, hogy ne legyünk szomorú szentek.

A vallás önmagunk felülmúlását teszi lehetővé, mondta Márfi Gyula érsek
Fotó: Penovác Károly

- Nem sikerül mindig jól képviselni a kereszténységet. Nem vagyunk tökéletesek, pedig a világ azt várja tőlünk. És ha az emberek negatív híreket hallanak egyházról, papokról, annak alapján ítélik meg az egész kereszténységet.

- Az ultraliberális világnak a vallás nem szimpatikus, főleg nem a keresztény vallás. Elfogadnak egy nagy építészt, aki nem szól bele a világ dolgaiba, de nem fogadják el Jézus Krisztust, aki beleszól. Az Úr Jézus nemcsak olyat tanított, ami önmagában is nehezen volt elfogadható ( aki engem lát, látja az Atyát ), de Jézus erkölcsi követelményei mindig is nehezen vállalhatók. Ki az, aki szereti ellenségét? Ki az, aki keresztet akar hordani? Nem könnyű Jézust elfogadni. Akik elutasítják Jézus Krisztust, minden eszközt megragadnak arra, hogy Jézus követőit hiteltelenné tegyék. Az összes pedofil esetnek maximálisan 1,5-2 százaléka köthető egyházi személyekhez kétségkívül ez is nagyon sok és nagyon szomorú , de az ultraliberálisok csak ezt említik, a 98,5 fél százalékot nem. Ezáltal ítélik meg az egyházat és ezzel igazolják magukat, hogy nem kell hinniük. Európában ma is minden Krisztusról beszél. Még mindig. Az időszámítás, az ünnepek, a karácsony, húsvét, a művészetek, jogi alapfogalmaink, a személy fogalma.

- Karácsony a szeretet ünnepe, a hívő ember azonban Jézus Krisztus születését ünnepli.

- Karácsony a szeretet ünnepe, mert az Úr Jézus, a Fiú Isten tiszta szeretetből, jóakaró szeretetből lett emberré, jött le a Földre. Azt tanítja, hogy nekünk is szeretnünk kell egymást. A szeretetnek több fokozata van, talán a görög nyelv a legkifejezőbb, melynek három szava van a szeretetre: erosz, fília, agapé. Erosz, ami azt jelenti: szeretlek, mert szükségem van rád. Így szeretik kisgyermekek a szüleiket, szerelmesek egymást. Kapcsolatban van az önszeretettel, ami önmagában még nem rossz. Az igazságosság követelményét szem előtt tartó szeretet a fília, ami azt jelenti: szeretlek, mert te is szeretsz engem. Kaptam tőled és adok neked. Ez a testvéri, baráti szeretet, idős gyermekek is így szeretik szüleiket. A harmadik az agapé, a feltétel nélküli szeretet: szeretlek, mert szeretlek. Ez hozta le Jézust a Földre és ezért halt meg értünk. Akkor teljes, tökéletes a szeretet, ha ez a három szeretet együtt van. A szeretet azt is megkívánja, hogy elfogadjuk, amit a másiktól kapunk. Karácsony is erre tanít minket: a szeretet gyakorlásában ne csak tárgyakat adjunk másoknak, hanem önmagunkat. Önmagunkat pedig akkor adjuk másnak, ha időt szánunk rá, ha van rá időnk. Akkor tudjuk igazán szeretni egymást, ha időt is szánunk rá. Isten legfőbb ajándékai nem tárgyak. Amikor a Mennyei Atya elküldi hozzánk Szent Fiát, nem valamit, hanem valakit ad. Jézus az utolsó vacsorán nem képet vagy szobrot hagy a tanítványokra, hanem önmagát. Isten a mennybemenetel után valakit küld, elküldi a Szentlelket.

- Időt adni, ma ez a legnehezebb számunkra, éppen ezért a legnagyobb ajándék.

- Önmagunkból adni, jó dolog. Azt is mondhatjuk, akire nincs időnk, azt nem szeretjük. Ne csak tárgyakat vegyünk egymásnak, hanem magunk legyünk ajándékká egymás számára. Magunk próbáljunk ajándékká válni környezetünk számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!