Hétvége

2010.05.29. 06:17

Menütipp a mesterszakácstól - készítse el ön is!

Több évtizedes hazai és nemzetközi gyakorlattal rendelkezik Balai Attila mesterszakács, akit két éve életműdíjjal tüntettek ki, a tavalyi évtől pedig a hazai és nemzetközi gasztronómiai versenyek állandó zsűritagja lett.

Varga Ibolya

Igen rangos események, például az Anna-bál, melynek ételeit a legjobb gasztronómusok nemzetközi csapata készíti el öt éve az ő vezényletével, vagy a város magas színvonalú borászati rendezvényeinek menüsorát állítja össze Balai Attila, aki ezúttal egy négyfogásos összeállítással kedveskedik az olvasóinknak.

Előételként javasolja a Balatoni fogasterryn zöldspárgával mozaikolva, salátarozettával, fenyőmézes öntettel elnevezésű remeket. A megadott mennyiségből öt adag készíthető. Első lépésként 50 dkg fogasfilét citromos vízben 5 percig főzünk, lehűtjük, és szitán áttörjük. Ezt követően 2 dl vízből, 3 dkg zselatinból aszpikot főzünk, majd ezt 2 dl főzőtejszínnel és a fogashússal összekeverjük. Ízlés szerint sóval, fehér borssal, citrommal ízesítjük.

A zöldspárgát citromos vízben 2 percig főzzük. A fogasterrynt folpackos formába öntjük, belehelyezzük a zöld spárgát, és 5 órán keresztül hűtőben tartjuk. Ha megdermedt, felszeleteljük. Madársalátából és tölgysalátából rozettát készítünk, amit fenyőmézzel és balzsamecettel összekeverünk, díszítünk.

A spárga rendkívül egészséges eledel, és bár termesztésében Magyarország előkelő helyet vívott ki magának, képtelen elfoglalni az asztalainkon is azt őt megillető fontos szerepet. Köretként és krémlevesként is kiváló, de érdemes kísérletezni vele. A piacokon már kapható, illetve hamarosan megjelenik, ahol még eddig nem látták.

Tárkonyos szarvasraguleves zelleres zsemlegombóccal öt személyre: 30 dkg szarvaslapockát, 20 dkg sárgarépát, 10 dkg petrezselyemgyökeret, 10 dkg vöröshagymát kicsi kockára vágunk, olajon lepirítunk, majd felengedjük másfél liter vízzel. Sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük.

A zsemlegombóchoz 1 db áztatott zsemlét, 1 db tojást, sót, zellerzöldet összekeverünk, adunk hozzá zsemlemorzsát, majd kicsi gombócokat formálunk belőle.

A levest körülbelül 2 órán keresztül főzzük, utána belerakjuk a gombócot, 2 dl tejszínt, és ezzel el is készült.

A vadhús is nagyon egészséges, mert ez biztosan bioétel, ritka az elhízott vadon élő állat. Ugyanakkor egy átlagos háztartásban, házi konyhában a ritkán előforduló alapanyagok közé tartozik.

Főételnek egyik kedvenc ételét ajánlja Balai Attila, melyet enni és elkészíteni egyaránt nagyon szeret. Arácsi töltött csirkemell bazsalikomos szőlőmártással, brokkolis rakott burgonyával, paradicsomos rizzsel öt személyre. A 80 dkg csirkemellfilét felszúrjuk, a leeső részeket levágjuk. Ledarálunk 30 dkg pecsenye kacsamájat, 30 dkg kaliforniai paprikát, 30 dkg gombát, sót, petrezselymet, 2 egész tojást, őrölt borsot, 2 db főtt tojást. Ezt a masszát összekeverjük, megtöltjük vele a csirkemellet, majd olajozott alufóliába betekerjük. Körülbelül 40 percig 160 fokos sütőben sütjük.

Közben elkészítjük a brokkolis rakott burgonyát, ami besamellmártásból, főtt burgonyából és brokkoliból áll. A paradicsomos rizshez a főtt rizst kicsi hagymával, vajjal és paradicsomkockákkal lepirítjuk, majd összekeverjük.

A bazsalikomos szőlőmártáshoz pedig 5 dkg pirított cukrot, 2 dl fehérbort, 7dl főzőtejszínt, 25 dkg kimagozott szőlőt forralunk össze, amit 3 dkg kukoricakeményítővel sűrítünk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!