Hétvége

2014.06.21. 12:35

Maksa Zoltán híradó nélkül is humorizál

Veszprém - Maksa Zoltán 32 éve járja már az országot. A humoristát a Szeszélyes évszakok Maksa Híradójából ismerte meg igazán az ország. A nevettető kérdésünkre elárulta, otthon bizony ő is pihen! Egy országot megnevettetni, mosolyt csalni tízmillió ember arcára nem könnyű feladat. Maksa Zoltán azonban megpróbálta, s egy országnyi ember szívébe lopta be magát. Kedves, közvetlen, aki képes magán is nevetni.

Miskei Anita

– Kedveskéim! – köszönti a közönségét minden helyszínen. Többnyire megtelik a rendezvényterem, ahol fellép, sokan vesznek jegyet, hogy meghallgassák a humoristát. – Mindig örömmel jövök vidékre, mert az itt élők sokkal boldogabbak, optimistábbak, mint a fővárosiak. És, bár édesanyám kalocsai, apám pedig Heves megyei, mégis Budapesten találkoztak, s én már fővárosi lettem. De így is boldog vagyok, aki mindössze huszonkét évesnek érzi magát – árulta el Maksa Zoltán, aki hozzátette, hogy februárban volt 52 éves, s a legnagyobb gondja, hogy 46 éves kora óta szemüveget használ az olvasáshoz.

„Kedveskéim!" – szólította meg Maksa Zoltán közönségét, akiknek pályájáról, életéről is mesélt. Fotó: Koppán Viktor Dávid

– Édesanyám, a szupernagyi imádja a mexikói sorozatokat, és remek humora van. Egy alkalommal becsengettek hozzánk, s amikor ajtót nyitott, elfehéredett s azt mondta „José Armando" rossz radiátorokat gyűjt. Csak nehezen tudtuk meggyőzni arról, hogy nem kedvenc sorozatsztárja áll az ajtóban – mesélte a humorista. Maksa elárulta, olykor saját családjának megjegyzéseiből vagy épp a piacon hallottakból gyűjt anyagot a kabaréhoz. – A Szeszélyes évszakok műsora 2004-ben szűnt meg, s ezzel együtt a főállásom a televízióban. A műsorban 15 évet töltöttem, a Maksa Híradó hozta meg számomra az igazi ismertséget és népszerűséget. Ennél azonban sokkal többet kaptam ettől a műsortól, Antal Imre barátságát, humorát, a műsorkészítés izgalmát, profizmusát. Egy alkalommal együtt köszöntöttük a nézőket. A felvétel előtti harminc másodpercben feszülten ültem mellette, amikor rám nézett és egy viccet kezdett el mesélni. Ránéztem s figyelmeztettem, hogy másodperceken belül felvétel, de ő csak folytatta a viccet. Már a könnyem csorgott, amikor indult a műsor... Ő pedig mosolyogva, profin köszöntötte a nézőket – mesélte a humorista. Majd megjegyezte, hogy azóta több kabaréötlete is volt, a televízióműsorok szerkesztői azonban csak azt mondták, jó-jó, de be kellene építeni egy SMS-kérdés lehetőségét is a műsorba.

– De kedveseim! – idéz egy poént a fellépéseiből. – Tudják, hogy a legjobb történeteket az élet írja? Rendszeresen járok piacra, mindig ugyanarra. Egy alkalommal, miközben a zöldségeket válogattam, felfigyeltem két roma srác beszélgetésére. Azóta már tudom, hogy az idősebb Laci, akinek remek humora van. Arról beszélgettek, vajon Bartók Béla roma származású volt vagy sem. Végül arra a megállapításra jutottak, ha roma lett volna, akkor ment volna népdalokat gyűjteni, amikor senki sem volt otthon.

Az egyébként műszaki végzettségű Maksa Zoltán elárulta magáról, a műszaki egyetemre járt, két feleségétől két lánya született, s a nagyobbik Mexikóba ment férjhez. Ő nagyon szeret énekelni, csak nem tud, s bár televízióban is szerepelt, nem ő, hanem a zenészek kaptak szerelmes leveleket.

– Pályafutásom harmincadik évében, 2012-ben öninterjút készítettem, remélve, hogy ezzel minden lehetséges kérdést megválaszolok. S a Magyar Rádió le is játszotta – mesélte Maksa Zoltán. A humorista megjegyezte, az élet, így például a közlekedés szolgáltatja a legjobb poénokat. De, ami ennél is fontosabb – tette végül hozzá –,az, hogy a közönségért él, a taps, a mosoly, a nevetés élteti. Maksa Zoltán megjegyezte, nagyszerű, hogy az emberek kíváncsiak rá, s szívesen beszélgetnek vele. Hiszen a közönség éltet minden humoristát.

Szeszélyes szerelem volt a tévében

A Szeszélyes évszakok első epizódját 1981. március 7-én sugározta a televízió. Az évente négy adással jelentkező szórakoztató műsorszám a kezdetektől nagyon nagy népszerűségnek és nézői lelkesedésnek örvendett. A nagy siker elsősorban a fanyar humoráról híres Antal Imre műsorvezetőnek volt köszönhető. De kabaréjelenetei a ›80-as évek elején egyben egy új humoristageneráció szárnypróbálgatásai is voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!