Hétvége

2014.11.06. 18:35

Magyar író könyve a tengeren túli olvasók polcán

Sümeg - A tengerentúlon is ismerik Martha Tailor Budapesten élő írónő nevét. Nemrég került piacra az Egyesült Államokban az Életben maradni című könyve.

Tisler Anna

A hírre, hogy a kötetet elkezdték terjeszteni, éveket várt Martha, a kiadást több éves egyeztetés és piackutatás előzte meg. Martha személyes kapcsolatainak köszönheti külföldi sikerét. Az írónő találkozásunkkor elmondta, itthon is kedvelt az olvasók körében, a könyvtárak kölcsönzési listáján az ő írásai a harmadik helyen állnak. Az Életben maradni című könyv egy rosszindulatú, daganatos beteg, József és családja küzdelmét, az életért vívott, győztes csatájának történetét dolgozza fel. Elmesélte a döbbenetet, amikor az orvosok szembesítették betegségével, mesélt a küzdelemről és a pillanatról, amikor úgy döntött, nem harcol tovább, feladja a családja, barátai szeretetét, amelyből a legnehezebb időkben az erőt merítette a továbblépéshez. Az írónőtől megtudtuk, számos visszajelzést kapott súlyos, daganatos betegtől, akik a betegágyukon a könyvét olvasva jutottak túl lelkileg a mélyponton. Magyarországon 2008-ban jelent meg és már több kiadást megért.

- Romantikus könyvekkel indult az írói pályám, az első könyvem 1992-ben jelent meg - emlékezett Márta. Ma már több mint száz kötetem van a boltok polcain.


- Régi korban játszódó romantikus regényeimet Sidney Lawrence, a krimiket Martha Tailor néven jegyzem. A romantikus regényeimet azért helyeztem a középkorba, mert úgy éreztem, akkor még egyértelműek voltak a férfi-, illetve a női szerepek, az érdektől mentes, tiszta érzelmek, szerelmek. Nagyon sok fiatal olvasóm kérte, írjak a mai korban játszódó történeteket is, ezért Mary King néven kérésüknek eleget tettem. Később úgy hozta a sors, hogy dokumentum könyveket is írtam Csókai Andrásról, a híres idegsebészről, Funk Sándor addiktológusról, valamint Somogyvári Zsoltról, aki a koraszülött gyermekek életben maradásáért küzdve, létrehozta a Peter Cherny Koraszülöttmentő Alapítványt.

- Számos amerikai író könyvei eljutnak a magyar olvasók polcaira, arra viszont, hogy mi kijussunk a tengeren túlra, alig volt még példa - mondta az írónő. – Sikerem a kortárs magyar szórakoztató irodalom elismerése is egyben. Remélem, író társaimnak is biztatást ad, hogy ilyen kis nemzetből is el lehet jutni a világpiacra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!