Hétvége

2015.02.27. 08:20

Kicsi és a csempészcigi - A speciálisan képzett kutya figyelmét semmi nem kerüli el

Éjszakai sötétségben, reggel hat órakor kezdődik az ellenőrzés a NAV szakemberei számára, akik csempészcigarettát keresnek Kicsivel, a speciálisan kiképzett három éves német juhász kutyával.

Kutasi Zsófia

Első helyszín a posta feldolgozó üzemének (PFÜ) telephelye. A hidegben a korai ébredéstől még fáradtan vacogunk a kollégámmal. Az ellenőrökön és a postai dolgozókon nem látszanak a hajnali kezdés nyomai - ők edzettebben ezen a téren - gondolom magamban. Mindenki keveset beszél, csak a lényeg hangzik el, az is tőmondatokban, a reggeli fáradt poénokat senki nem értékeli. Hamar kiderül - újságírókat nem fogadnak a PFÜ-n, fotózni pedig az épületet még kívülről sem lehet. A postai alkalmazott ellentmondást nem tűrően közli a tényeket: belépni számunkra tilos, még melegedni sem mehetünk be az üzembe. Ez után cél, hogy meleg helyre kerüljünk a következő helyszínig, ezért egy futárszolgálat telephelyén folytatjuk a munkát. Itt már sokkal szívélyesebben fogadnak minket.

A rakodás alatt a NAV szakembereivel beszélgetünk a munkájukról, annak szép, érdekes, sokszor meglepő oldalairól és esetleges veszélyeiről. Kiderült, találtak már műszerfal mögé bújtatott embert, ülésbe és a legkülönbözőbb helyekre rejtett csempészárut. Persze tippet senkinek nem szeretnének adni, az bizonyos, kevés dologgal lehetne őket meglepni; a tapasztalt szakemberek felkészültek minden helyzetre és ismerik a csempészek trükkjeit.

Kicsi, a speciálisan kiképzett három éves német juhász kutya feszülten figyel, látszik rajta, hogy várja gazdája Marosi Zsolt törzsőrmester parancsait (Fotó: Balogh Ákos )

A NAV-os ellenőrök nem közölhetnek konkrét adatokat a felderítésekről. Sok tény nem hangozhat el, ezért a téma időről-időre Kicsire, a speciálisan kiképzett három éves németjuhász kutyára terelődik, aki feszülten figyel, látszik rajta, hogy várja gazdája Marosi Zsolt törzsőrmester parancsait. Az őrmester ismeri az eb rezdüléseit, így a jó csapatmunka is hozzájárul az eredményességhez. Kicsi, mint minden fiatal eb, érdeklődő, azonban egyben koncentrál is. Látszik rajta az izgatottság és hogy érzi, valami történni fog. A kutyát kifejezetten a cigaretta felderítésére képezték ki és kizárólag a gazdájának engedelmeskedik.

Kicsi láttán mindenkinek felderül a tekintete, még a zordnak tűnő ellenőrökön is látszik, hogy törődő kedvességgel fordulnak az állat felé, aki egyben a csapat tagja is. A kutya szimatának köszönhetően nem marad illegális áru a csomagokban. Az ellenőrök nem bontanak fel egy küldeményt sem. Miután a depo dolgozói végeznek a pakolással Marosi Zsolt Kicsivel végigjárja az árukat, aki végigszagol minden csomagot, figyelme semmit nem kerül el.

Osvald Tibor depovezető nem aggódik vagy idegeskedik. Náluk többször is volt ellenőrzés, de még nem találkoztak csempészáruval. A folyamat gyorsan és gördülékenyen zajlik, nincs fennakadás, mindenki teszi a dolgát. Naponta számos csomag érkezik hozzájuk; kora reggel kezdődik a kemény munka, a küldeményeket cím szerint szortírozzák, regisztrálják és pakolják. A rendszer olajozottan működik, a szakemberekkel pedig könnyű együttműködni, mivel profi módon végzik a dolgukat.

Ma nincs fogás: Kicsi nem talál illegális cigarettát. Marosi Zsolt azért a kedvünkért bemutatja, milyen egy felderítés, amikor csempészárura lelnek a kutyával. Kicsi ilyenkor egyértelműen jelez. A jól végzett munka után pedig a jutalom egy kis játék, amely megerősíti az ebnek azt, hogy jól oldotta meg a feladatot.

Az ellenőrök számára azonban nem ér véget a nap, a munkát Kicsivel az autópályán folytatják, ahol újabb csomagokat néznek át. A munkájukat látva egyértelműen kiderül: nem éri meg illegális áruszállítással próbálkozni.

A megyében és Veszprémben is jelen van a csempészáru. A szakemberek több helyszínen rendszeresen tartanak váratlan ellenőrzéseket. Nem csupán a futárszolgálatokat vizsgálják, de többek között személyautókat, buszokat is megállítanak az autópályákon. Az illegális cigaretta elsősorban Ukrajnából érkezik hazánkba. A kedvező áru termék sok csempész számára vonzó, azonban az alapos ellenőrzéseken nem tudnak átjutni. Ha van cigaretta, azt a speciálisan kiképzett csapat megtalálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!