Hétvége

2014.09.12. 18:28

Kevesebben a strandokon, többen a várban

Az idei nyár szokatlan időjárása kreativitásra késztette a vendéglátókat, vendégfogadókat. Egyesek panaszkodnak, mások viszont meglepődnek a mindennek ellenére jó eredményeken.

Tóth B. Zsuzsa

Szigliget polgármestere, Balassa Balázs azt mondja, hogy próbálja az önkormányzat erősíteni a Balatontól független turisztikai attrakciókat. Ezek közül kiemelkedik a vár, mely évről-évre növekvő vendégforgalmat mutat.

Idén a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva 28 százalékos volt a látogatószám-növekedés a szigligeti várban

- Az idei évben még hatványozottabban érzékelhető, hogy milyen fontosak azok a turisztikai attrakciók, melyek rossz idő esetén is várják a vendégeket. Mivel a szigligeti vár egész évben nyitva van, fontos a programkínálat és a szolgáltatások folyamatos bővítése. Lényeges, hogy a vendégek minél több időt töltsenek el a várban, illetve a településen. Ennek érdekében folyamatosan színvonalas programokat szervezünk. Rendezvényeink látogatottsága egész évben kiemelkedő volt. A több napos fesztiválok, a májustól augusztus végig napi két alkalommal megtartott várjátékok és a színvonalas koncertek fogadtatása bebizonyította számunkra, hogy érdemes a szezonban és azon kívül is programokat szervezni. Az utóbbi időben a várban megvalósult építészeti és informatikai fejlesztések ugyancsak igazolták, hogy jó úton járunk, a látogatók igénylik az ilyen jellegű beruházásokat. Talán az időjárásnak, vagy éppen a rendszeres színvonalas programkínálatnak, esetleg a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az idei évben a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva 28 százalékos volt a látogatószám növekedése - mondta a polgármester. Megtudtuk továbbá, hogy a cél érdekében folyamatosan fejlesztik a strandot. Tavasszal járdákat építettek, illetve egy egyedülálló stégrendszert alakítottak ki a Balatoni Vízimentők Szakszolgálatával.

A stég biztonságos kikötési lehetőséget biztosít a vízimentők és vízirendészet hajói számára, valamint szükség esetén egy mentőhelikopter leszállására szintén alkalmas. A fejlesztés növelte strandon a vendégek biztonságát. Az időjárás ugyan nem kedvezett a strandolóknak, ezért komoly bevétel kiesésük van a vendéglátó egységeknek, a strandon szolgáltatást nyújtóknak Szigligeten is. A tavalyi évhez képest 30 százalékkal kevesebb bevétel realizálódott a strandon a belépőkegyekből.

- Összességében elmondható, hogy a településre látogató turisták száma a kedvezőtlen időjárás ellenére sem csökkent. Ez több okra is visszavezethető. A vár, a vendéglátósok és más turisztikai szereplők által nyújtott évről évre növekvő színvonalon nyújtott szolgáltatások, és a túrázási lehetőségek mind hozzájárultak – szögezte le Balassa Balázs.

Sall Csaba, a Révfülöp és Szigliget közötti parti szakaszon szálláshely közvetítéssel foglalkozó utazási iroda igazgatója szerint szinte nem volt különbség a tavalyi és az idei foglalások száma között. Sőt, két százalékkal több vendég volt idén és közel két és fél százalékkal nőtt az elköltött vendégéjszakák száma.

- A magyar vendégek a tavalyinál három százalékkal többen voltak, a többi országból érkezők száma szinte nem változott. Érdekes, hogy a német vendégek az összes hozzánk érkezőnek csupán a tíz százalékát tették ki idén. De jöttek hozzánk Csehországból, Hollandiából, Angliából, Ausztriából, Franciaországból, Svájcból, Szlovákiából, Olaszországból. Lengyelországból ma is érkeznek harmincan. Visszaesés tehát nem volt, ilyen szempontból elégedett vagyok. Sajnálom azonban, hogy bár nőtt a hazai, Szép kártyával érkezők száma hatvanról hetvenöt-nyolcvan százalékra, de azt nálunk még mindig csak szállásra vehetik igénybe, mivel meleg konyhás szállodát nem tudunk ajánlani, Nagyjából a vendégek húsz százalékát veszítjük el emiatt. Amellett a magyar vendégek az ingyenes programokat keresik, a külföldiek pedig kevesen vannak, így a fizetős programok, például várjátékok, városnézések iránti igény megszűnt – mondta Sall Csaba. A vendégek észrevételét közvetítve hozzátette, hogy bár a horgászjegy értékesítés jelentős volt idén, a pecások nehezményezik, hogy kevés kialakított horgászhelyen hódolhatnak szenvedélyüknek.

A Borbély pincészetben együtt dolgoznak szülők és gyerekek. Itt Tamás foglalkozik a vendégekkel

A badacsonytomaji Borbély Családi Pincészet háziasszonya, Borbélyné Galambos Gabriella azt mondja, a pincészetek szempontjából pozitív volt az idei szezon, a borongós időjárásnak köszönhetően többen kirándultak el a pincékhez.

- Tavasszal borteraszt nyitottunk Badacsonyban, a Római úton, hogy minőségi környezetben jelenhessenek meg a boraink. A bolt megjelenésével és a szolgáltatásunk minőségével emeltük a város szolgáltatásainak színvonalát is egyben. Jó visszajelzések érkeztek minderről a szakmától és a fogyasztóktól egyaránt. A szezonban sok fesztiválon vettünk részt, melyek fontos marketing és értékesítési lehetőséget is jelentenek számunkra. A legtöbb vendégünk hazai volt, de egyre több a szlovák, lengyel érdeklődő is. Vendégházunkba is egyre többen térnek vissza a régi német vendégek. Tapasztalatunk szerint a vendégek ma már keresik a magas minőségű borokat, amelyekre nem sajnálják a pénzt. A nyári fesztiválok alatt olyan nagy sikert aratott, hogy el is fogyott az idei újdonságunk, a Bóbita gyöngyöző bor. Ahogy a kéknyelű és olaszrizling házasításával készült Tomaj borunkból szintén nem maradt. Ugyan nem volt hőség nyáron, a vendégek mégis a könnyebb borokat keresték, így ma már a Pinot Noir rosét sem tudjuk ajánlani, az szintén hamar elkapkodták - nyilatkozta lapunknak Gabi. Nagy örömmel tette hozzá, hogy ma már a legfiatalabb családtag is munkába állt, így fiukkal és lányukkal együtt dolgozik a házaspár mindkét tagja a családi pincészetben.

Kompromisszumos nyár volt
Az újságíró jegyzete

Több Balaton-parti strand üzemeltetője nyilatkozott a nyáron úgy a Naplónak, hogy a szokatlanul esős időjárás ellenére sem csökkent a forgalmuk a tavalyi évihez képest. Érdekes ez a tény, de manapság egyre kevésbé meglepő. Hiszen, ha belegondolunk, egyre népszerűbbek még az újévi jeges fürdések is, úgyhogy az edzettebbeknek meg sem kottyan, ha húsz fok alá süllyed a tó vizének hőmérséklete. Mások pedig úgy voltak vele, hogy ha már több hónapos spórolást követően messzi vidékről ide utaztak egy hetes nyaralásra, akkor is strandolnak, ha lóg a lába az esőnek. Úgy látszik, luxus ma már a jó időre várni, kompromisszumot kell kötnünk. Ha fürödni nem is lehet minden nap, legalább pihenjünk, relaxáljunk a tó vizében gyönyörködve, a parton sétálva, vagy a büfében egy sör és némi sült keszeg mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!