Hétvége

2014.07.25. 16:55

Két Anna-bál Szépe egy családban

Büszke vagyok nagyon a lányaimra, nemcsak amiatt, mert szépek, hanem azért is, mert nagyon jó gyerekek voltak, és tisztességes, dolgos felnőttek lettek, szép családdal – így beszél lányairól az ajkai Mahelszkiné Kovács Emma. Marianna és Andrea egymás utáni években elnyerte a legszebbnek járó aranyalmát a füredi Anna bálon. Azóta sincs erre példa az országban.

Kovács Erika

A Mahelszki lányokkal báli emlékeket idéztünk fel.

- Első szerelmemmel mentünk el az Anna bálba, 1993.-ban, amikor harmadikos gimnazista múltam - emlékezik Huszár-Mahelszki Marianna. A lány akkor Füreden járt a Lóczy gimnáziumba, és úgy érezte, barátjával együtt ott a helye a bálban. Természetesen lázas készülődés előzte meg a nagy napot, nézegette a divatlapokat, sorra járta a kölcsönzőket, mígnem Ajkán megtalálta álmai ruháját, egy halványlilát. Eldöntötte, fehér ruhája nem lesz, azt majd esküvőjén viseli. - Rajtam kívül mindenki fehérben volt idézi az estet, mely gyönyörű volt, sokat táncolt, nézegette mások estélyi ruháját, sétált a hotel parkjában, mindez egész életre szóló szép emlék maradt. Amikor kimondták a nevét, mint első helyezettét, hihetetlennek tűnt számára. Nem is akarta elhinni, hogy bálkirálynő lett, azt hitte, álmodik. Aztán akár a filmeken, peregtek az események, gyönyörű porcelánvázát kapott, ami ma otthon van Ajkán, a gyerekszobájában, az aranyalma pedig hálószobájukat díszíti Veszprémben, ahol családjával él. Beszél arról is, mennyire jó érzés volt a bál után azt látni, hogy a rokonok, ismerősök együtt örültek vele.

Marianna férje füredi, az esküvőjüket a bál helyszínén tartották. 2006 óta a Lóczy gimnáziumban angol tanár. Kisfiuk, Bendegúz három és fél éves. Ma is sokan megkérdezik, hogy igaz volt-e, amikor húsz évvel ezelőtt megválasztották a bál szépének? 2000-ben a 175. Anna-bálra meghívták az addigi királynőkkel együtt, jó érzés volt felidézni az emlékeket mutat újabb báli képeket.

Huszár-Mahelszki Marianna, ő lett előbb királynő (Fotó: Archív)

- Az Anna-bálról nővéremtől hallottam először, aki Balatonfüreden járt gimibe. Miután őt 1993-ban bálkirálynővé választották amire nagyon büszke voltam, bennem is élt a vágy, hogy eljuthassak egyszer a Bálba ! Nővérem két tiszteletjegyet kapott a következő évben, és engem vitt el magával! - beszél a következő esztendő Anna báljáról Marianna húga, aki férjezett nevén Steinhausz Andrea.

- Nagy izgalommal készülődtem! A ruhát édesanyám segítségével választottam ki - idézi az emlékeket. Akkoriban még nem volt akkora választék estélyi ruhákból, mint manapság. Leginkább fehér menyasszonyi ruhákat lehetett kölcsönözni, és alig akadtak színesek, így ő is fehéret választott, szép habos-babos csodát. Életében először készítette el kozmetikus a sminkjét és fodrász a frizuráját 16 és fél évesen ez nagy szó volt! mondja csillogó szemmel. Elsősorban a bál eleganciája ragadta magával. Finom ételek, gyönyörű helyszín, elegáns vendégek, cigányzene, és a bálkirálynő-választás, mint a mesében! emlékezik ma is meghatódva. A döntést nagy izgalommal várta, reménykedett, hogy legalább az első tíz legszebb lány közé bekerül, és csak legmerészebb álmai közt szerepelt, hogy a dobogóra is felállhat. Abban a pillanatban, amikor kimondták a nevét, nem is hitte el, hogy ő lett a bál szépe. Leírhatatlan, csodálatos érzés volt! Ott, akkor valóra vált egy nagy álom. Nagyon boldog voltam említi. A díjat, a herendi vázát, aranyalmát és szalagot korábban a szülői házban édesanyjuk őrizte, egymás mellett a két lányáét, egy közös vitrinben, ma már a lányok vigyáznak rájuk. Andreát és nővérét több médiumtól is megkeresték, interjút kértek, élő tv-műsorban is szerepeltek. Cikkek jelentek meg újságokban, amelyeket a mai napig őriz. Andrea kapott egy reklámfotó-felkérést, de ebbe a munkába bele sem kapott. Felejthetetlen emlék marad neki az is, hogy a középiskolában, ahova járt, az igazgató az évnyitón az iskola összes tanára és diákja előtt adta hírül, hogy ő bizony a bál szépe lett. Andrea azóta többször is elment az Anna-bálba. A jubileumi 175. bálon nagy élményt adott neki találkozni olyanokkal, akik 20 30 évvel azelőtt lettek bálkirálynők. Sokat beszélgettek, hallgatták egymás élménybeszámolóit, nosztalgiáztak. A mai napig tartják a kapcsolatot.

 

Steinhausz Andrea fehérben, mint bálkirálynő (Fotó: Archív)

Andrea minden évben figyelemmel kíséri az Anna-bálokat, és nosztalgiával gondol vissza a felejthetetlen első bálozásra, évek óta kislányával együtt nézik a bevonulást. Virágnak már sokat mesélt a bálról, mutatta neki a fotókat, és férjével együtt megígérték neki, hogy elviszik őt is. A kislány már számolja vissza az éveket. Andrea idegenforgalmi közgazdász diplomát szerzett, és banki tanácsadóként dolgozott. Férjével, az informatikus Gáborral 2001-ben házasodtak össze, Csopakon élnek három gyermekükkel, Virággal, Gergővel és Áronnal. Passziójuk a két saját lovuk, férje hobbija a lovasíjászat. Andrea régi álmát váltotta valóra: sportedző lett, amelyről oklevelet szerzett. Nagyon szerencsés embernek tartja magát, egészséges családja van, gyönyörű helyen élnek, azzal foglalkoznak, amit hivatásuknak tekintenek.

Édesanyjuk, Mahelszkiné Kovács Emma úgy tekint vissza a húsz évvel ezelőtti eseményekre, mintha azok nem is velük történtek volna meg. Akár egy szép álom, olyan ma is! Akkoriban még nem volt vezetékes telefonja, ezért az asszony bátyja futott hozzá az örömhírrel. Boldogsággal, büszkeséggel tölti el, hogy szép lányai vannak, de azt még ennél is többre tartja, hogy okos és jó gyerekek voltak, és ilyen felnőttek is lettek. Soha nem elégedtek meg külsejük adta előnyökkel, nem vágytak modellkarrierre. Értük mindent érdemes volt megtenni mondja határozottan. Mindemellett szeretik egymást, nagyon jó testvérek. Andrea győzelme után a rendezők megkérdezték, van-e még lányom? nevet nagyot Emma. A báli emlékeket féltve őrzi, a külön albumba gyűjtött fotókat rendszeresen nézegeti. A falon lányai képe az aranyalmával örökre ott marad. Legfeljebb Virág fotója kerül melléjük egyszer. Azt ugyanis alig várja, hogy elkísérhesse unokáját az Anna bálba néhány esztendő múlva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!