Hétvége

2014.12.19. 15:59

Jó szót szólni elégedetten

Jót mondani sokkal nehezebb, mint rosszat - hallottam néhányszor az életben, és egyre inkább értem a szavak mögött rejlő gondolatot.

Penk Tímea

Nem hiszem, hogy helyes dolog a problémákat szó nélkül hagyni, sőt, úgy vélem, fel kell tárni a gondokat, rá kell világítani a gyenge pontokra, hogy azokon változtatni lehessen.

Egy jogsérelmet elszenvedett férfi ezt úgy fogalmazta meg, hogy ütni kell az asztalt, mert különben azt hiszik, hogy minden rendben van... Ez az illető bíróságok ellen nyert kártérítési pereket, jogerős ítéletben jutott jelentős összeghez, mert nem hagyta szó nélkül az elszenvedett sérelmeit és volt bátorsága szembeszállni még a bírósággal is. Sokan ezt már vakmerőségnek nevezik, de hát emberünk sikerélménnyel, nyertesként került ki ebből az igen kényes helyzetből. Így, hogy vállalta a harcot, talán egy kicsit mások életét is könnyebbé teheti. Ugyanakkor számos kockázatos helyzet lehetőségét is magára vette, hiszen akár még retorziókra is számíthat öntudatos fellépése miatt.

A kritika mindig sokkal hangosabb, mint a jó szó. A panasz mindig sokkal több emberhez eljut, mint a dicséret. A botrány mindig sokkal nagyobb, mint az elismerés

A hibák beismerése, a bocsánatkérés, a tévedések korrigálása, lehet, hogy sokak képességeit meghaladja, holott éppen ezek igazolják az ember magasabb szintű szellemiségét.

Megkérdezni, hogy jól van-e egy ismerősünk, bíztatni a feladataiban, segíteni neki a problémák megoldásában - ezek az igazán lélekemelő képességek. Hiszen jó szót szólni nehezebb, és a nehezebb feladatok teljesítése sokkal mélyebb elégedettséghez vezet.

Címkék#jegyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!