Hétvége

2012.06.02. 08:37

Érzem, hogy hasznos vagyok

Pápa - A pedagógusnap apropóján nem számvetésre, csupán beszélgetésre kértem fel Tegyi Tibort, a Weöres iskola igazgatóhelyettesét. Pályáról, elismerésről, az oktatás, az iskolák helyzetéről érdeklődtem a drámaoktatás terén is elismert szakembertől.

Nagy Imre

- Azok közé tartozom, akik jól, ám alapvetően fáradtan érzik magukat pedagógusként. Feleségem otthon gyakran hangoztatja, felháborító, hogy egy szülő lemondhat a gyerekéről, de egy tanár nem - mosolyog Tibor, aztán kissé elkomolyodva folytatja.

- Ez azt jelenti, hogy az alapvető szerepek kevésbé normális irányba tolódtak el az utóbbi években. Egy gyerek elsődleges nevelő közege elsősorban a család kell legyen. Amennyiben hiszünk a pszichológusoknak, akkor elfogadjuk, hogy a gyerek alapvető tulajdonságai még az iskolába kerülés előtt kialakulnak, és a legtöbb impulzust ehhez hat éves koráig a családban kapja. Az iskola feladata a gondozás, az ápolás, nem pedig a "beültetés". Ezzel szemben úgy tűnik, hogy ma az iskolának kell mindent pótolnia. Ám erre képtelen. Képtelen, hiszen nem az alapok letétele az alapvető funkciója, hanem az oktatás, illetve a nevelés. Oktatni azokat lehet, akikkel szót lehet érteni, és a nevelésükkel nincs alapvető probléma. Ebből adódóan az iskolák helyzete bizony nem könnyű manapság - mondja elgondolkodva beszélgetőpartnerem.

- Viszont nem szeretnék panaszkodni, és nem is kell a pedagógusokat sajnálni. Pedagógusnap van. Ez egy társadalmi ünnep, és jólesik, hogy a város most is megtartja. Mégis az volna igazán szép, ha az köszönné meg a munkánkat, akivel nap, mint nap dolgozunk. A gyerekek és a szülők körében viszont egyre kevesebbeknek jut eszébe a pedagógusnap. Ez valamit elárul a társadalmi megítélésről, arról, ahol most a pedagógusok vannak. Beszélgetünk arról, hogy a pályánk sokat hígult. Hogy ez miért van így, annak számos összetevője van. Nyilván erősen összefüggésbe hozható a társadalmi megbecsülés mértékével, másrészt sikerpályákkal, fizetésekkel, egyéb széles spektrumú kérdésekkel függ össze - fogalmaz, aztán amikor a sikerélményről, a pályáról érdeklődöm, kicsit elgondolkozik a válaszon.

- Azt gondolom, hogy aki ma ezen a pályán van, aki nem hagyta el, azok nagy része becsületből dolgozik pedagógusként, és oda is teszi magát, megcsinálja a dolgait. Sőt, nagyon sok esetben többet, mint ami elvárható tőle. Szűk vertikumot, a mi iskolánkat látom csak át igazán, de szinte minden kollégámról elmondhatom, hogy átlagon felül figyel a saját területére, akár osztályfőnökként, akár szaktanárként. Ezt a pályát nagyon sokszor azzal támadják, hogy az iskolai órák megtartása után a pedagógus hazamehet, és másnapig semmi dolga. Nagyon kevesen tudják viszont, hogy a tanítási órák megtartását követően még rengeteg teendő vár a pedagógusra. A kollégáim zömén azt látom, hogy a napot nem engedik el azzal, hogy kilépnek az iskolából. Az itt történtek tovább foglalkoztatják őket, keresik a megoldásokat, illetve készülnek a másnapra. Mi nem stopperolható munkaidőben dogozunk, nem blokkolunk a be- és kilépéskor - mondja, majd elmosolyodik újabb kérdésemre: megéri ma pedagógusnak lenni?

- Hogy kinek miért éri meg pedagógusnak lenni, azt nem tudom megmondani. De aki fontosnak tartja a hivatását, annak mindenképpen, hiszen mindig érnek bennünket olyan impulzusok, amik továbblendítenek. Én elégedett vagyok. A pedagógiában megtalálom azt a területet, amit szeretek csinálni, és érzem, hogy hasznos vagyok. És ez roppant fontos érzés egy pedagógus önbecsüléséhez.

 

Tegyi Tibor Zircen született 1965-ben. A pápai Türr gimnáziumban érettségizett, majd a szombathelyi tanárképző főiskolán szerezte meg könyvtáros-magyar nyelv és irodalom szakos diplomáját. Drámatanárként egyik szakembere az iskolában folyó emelt szintű drámaoktatásnak. Több mint húsz éve vezetője az iskolai Nem Art Színjátszó Csoportnak, és főszerkesztője az idei év legjobb diákújságjának, a Pacának. Tevékenységét számos szakmai elismerés kíséri. 2011 októberében a Veszprém Megyei Önkormányzat a Közoktatásért kitüntetésben részesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!