Hétvége

2014.12.05. 20:45

Marosvölgyi Gergely eltökélt célja láttatni a szépet

A veszprémi Marosvölgyi Gergely előadói képességére, tehetségére első könyvtári önálló estje után figyeltem fel. Magával ragadóan beszélt érzéseiről, költészetről és versekről. Gazdag érzelmi töltésű az egyetemista fiatalember, kora ellenére bölcs élettapasztalata, meglátásai, gondolatai messziről fémjelzik kimagasló egyéniségét. Rendkívüli a korosztályában.

Jákói Bernadett

Olyan tudást képvisel Marosvölgyi Gergely, ami nagy hasznára válhat a mai társadalomnak. Folyamatosan keresi is az elveszett értékeket az érzelmek, a versek, a lélek útján. A versek iránti elkötelezettsége és szeretete vele született. Alsó tagozatosként ragadták meg Petőfi, majd József Attila költeményei, de csak 2010-től mélyült el igazán a versek világában.

– A versek előadásában találtam meg önmagamat, ahol biztos, hogy mindenki végighallgatott, figyelt, s ha csak pár percre is, de enyém volt a világ! – fejti ki határozottan.

A sors úgy hozta, hogy a Helyismereti Gyűjteményben találkozott Szabóné Vörös Györgyivel, aki mint könyvtáros ajánlotta fel az önálló est gondolatát az idei országos könyvtári hét programjaiban. Mondhatni fiatal élete első, jól sikerült önálló estje volt.

Példaképe Latinovits Zoltán, akinek előadásmódját nem szeretné leutánozni, de bízik benne, hogy az élet meghozza majd azt a tapasztalatot, amivel hasonló mélységű versmondásra lesz képes ő is.

Jelenleg 120 József Attila-verset tud fejből, további hetvenet pedig más költőktől. Rájött, hogy József Attila filozofikus jellegével ösztönös igazságot közvetít, szimbólumokba fűződő gondolataival nagyon magas és érett szintet képvisel. Gergely itt érzi, hogy rátalált az ő művészi világára – arra, ami önmagát tükrözi, éppen ezért saját verseiben is megjelennek ezek az elemek.

2013 februárjában csatlakozott a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpadhoz, ahol hasonló értékrendű emberekkel találkozott, komoly csapatmunka jellemzi az irodalmi kört. Rengeteget köszönhet a színpadtagoknak, akik minden gesztussal, tekintettel, öleléssel hozzájárultak ahhoz, hogy erre az önálló műsorra felkészüljön.

 

Marosvölgyi Gergely olyan tudást képvisel, ami nagy hasznára válhat a mai társadalomnak. Fotó: Penovác Károly

Szokoly Tamás Hé! című társadalmi kritikáját magáénak is érzi, mely teljes lélekhangolódást kívánt, s ami ott kitűnően megállta a helyét. A műsorban elhangzó művek közül a Szokoly-versek, József Attila A Dunánál és Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeménye volt a legmagvasabb öntet. A Lelkem tájain című műsorával pozitívabb képet kíván adni az életről, a világnézetről, kicsit idealistábban szeretné láttatni a világot a saját gondolain keresztül. Őszinte, hiteles képet tükröz, olyat, amiben lelkünk jól érzi magát.

A tapasztalataiból, meglátásaiból saját verscsokor összeállítása volt a cél. Egyes gondolatokat soha senki nem mondott ki helyette úgy, ahogyan szerette volna, részben ez is motiválta arra, hogy tollat ragadjon. Bár élete első versét még 2002-ben írta, csak 2010-től kezdett el komolyabban foglalkozni versírással, remélve, hogy egyszer talán a „nagyok” nyomdokába léphet. Jelenleg nyolcvan saját költeményt mondhat magáénak. Megtalálta magát Petőfiben, József Attilában, Kányádiban, de Karinthyban, Tóth Árpádban, Krúdyban, néhol Babitsban, Nagy Lászlóban, Endrődiben, valamint Szokoly Tamásban is! A műsor verseit bárhol, bármikor felvállalná, mert őszinték: mindegyik róla szól.

– A mi felmenőink, szüleink, nagyszüleink régi értékeit szeretném továbbadni a mai világ számára. Ugyanakkor sajog a szívem, mert a saját korosztályommal nem tudok szót érteni, megértetni velük, hogy miért fontos tiszteletben tartani hagyományainkat, nemzeti értékeinket, ünnepeinket, miért fontos a versek, a dalok visszhangja a mai kor emberének – vallja őszintén Gergely.

Szeretné a verseket megkedveltetni a fiatalokkal, akik sajnos nem érzik a költemények lényegét, üzenetét. Megmosolyogják, nevetségesnek találják, ha valaki nyíltan felvállalja az érzéseit, holott azok kimutatása természetes lenne.

– Hiába is szeretnénk a verseken keresztül üzenni, ha nem jönnek el az emberek az előadásokra, estekre, nem akarják vagy nem tudják, hogy léteznek ilyen lehetőségek is a világ és önmagunk megismerésére.

Marosvölgyi Gergely eltökélt célja láttatni a szépet, a fiatalok lelki érését elmélyíteni, és megtölteni mély érzelmekkel mindazokat, akik a jövő generációit oktatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!