Hétvége

2014.04.18. 06:20

Szelestey-Polgár Attila szervezi a jáki jubileumot

A jáki monostor alapításának 800. évfordulóját ünnepségsorozattal teszi feledhetetlenné az alapító Jáki Nagy Márton leszármazottja, a Veszprémben élő Szelestey-Polgár Attila.

Tremmer Tamás

 

Kalandos és sok időt igénylő úton jutott el Polgár Attila Jákig, a névváltásig, de megérte az „időutazás”. Magával ragadó élvezetességgel beszél a család származásának kutatásáról, az idő közben őt ért meglepetésekről.

Elmondásából kiderült, egészen kisgyerek korától régésznek készült, a történelmet nagyon szerette. Emellett azonban eredményesen sportolt, és ez más irányba vitte őt: a Testnevelési Főiskolát végezte el. Futott, hegyet mászott, később mindkét tevékenységre klubot alapított. Sportvállalkozó lett, öccsével ő üzemelteti a Serpa Kalandparkot Balatonfűzfőn.

- Édesanyám családneve Szelestey, ez a széphangzású név gyermekkorom óta nagyon tetszett. Mai napig emlékszem, milyen sokat mesélt nekünk a Szelestey nagypapa, aki sokszor hangoztatta az unokáinak, hogy mi Alsó-Szelestey família vagyunk. Akkor még fogalmunk sem volt, ez mit jelent.

A kíváncsiság nem hagyta nyugodni Attilát, ezért 1982-ben, még gimnazistaként levelet írt a szombathelyi levéltárba, kérte a családi iratokat fénymásolatát. A válaszon igencsak meglepődött: az iratanyag folyóméterben volt mérhető, ezért a fénymásolás árát nem tudta kifizetni.

Tizenkét esztendeje nyitották meg a kalandparkot Balatonfűzfőn, amely télen nem üzemel. Az elszántság nem hiányzott, ideje volt, így nekiállt feltérképezni a múltat. A történelem és a család szeretete hajtotta. Öt éven át a téli hónapok minden munkanapját a szombathelyi, illetve már a veszprémi levéltárban töltötte. A XII. századig tudott visszamenni, tízezer levelet, dokumentumot nézett át. Így jutott el Jákig, amiről a nagypapája korábban soha nem tett említést. Kiderült, ő a Szent György monostor és templomalapító Jáki Nagy Márton egyik leszármazottja. A kegyúr egyik fia, Zlaudus pedig 1245-1262 között Veszprémben volt püspök.

Nagyapja 2004-ben lett volna száz éves. Ez alkalomból összehozta az első Szelestey család találkozót, amelyre 54-en jöttek el. Azóta még négyet szervezett, idén is megtartják. Kutatói munkája során a korábbinál is jobban kezdett kötődni a névhez, ezért a nagyapja emléke előtt adózva 2004-től hivatalosan is felvette a Szelestey családnevet. Időközben elkészítette a családfát, büszkén mondta, ez 1221-től töretlenül összeállt. A család történetéből könyvet ír, egy részével már elkészült. Honlapot is indított.

Mikor végez? – kérdeztük. A kutatás életfogytig tartó történet, mondta nevetve. Mindig újabb és újabb érdekességekre, nem várt fordulatokra bukkan, s akkor elkapja a lendület. Munkája során nem csak a családi események, hanem a történelem is feltárul előtte, amit ő nagyon élvez.

Az idei év különleges lesz számára. Jákon április 25. és 27. között háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik a híres monostor alapításának 800. évfordulóját. Mivel rendkívül kötődik, az esemény szervezését Szelestey-Polgár Attila magára vállaltai. A munkát két éve kezdte. Jelezte, az elején nehezen értették a helyiek, mit akar, de aztán ahogy közeledett az időpont, felvették a fonalat. Ma közel 50 önkéntes segíti a munkáját. A jubileumi program rangos templomi koncertekkel, hagyományőrző és sporteseményekkel emlékeztet az évfordulóra. Pénteken és szombaton Liszt-díjas muzsikusok lépnek fel a templomban. A koncertek bevételével a résztvevők a templom freskóinak felújítását támogatják. A futóverseny, a gyalogtúrák és a labdarúgókupa egyaránt a 800-as számhoz kötődik, de nem maradhat el a kézműves kirakódóvásár sem, és a környékbeli művészeti együttesek is fellépnek. A szombat délután 6 órakor kezdődő püspöki nagymisére dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és dr. Korzenszky Richárd tihanyi főperjel is elfogadta a meghívást.

Attila ezzel a rendezvénnyel kicsit már túllépett a családon, közösséget épít. Meg akarja mutatni a környékben élőknek a hagyományaikat. Tudatosítani szeretné velük és a világgal, milyen értékes és mély gyökerekből táplálkoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!