Hétvége

2014.09.05. 11:07

''Egymást meggyőzni, nem legyőzni''

A napokban Keszthelyen jártam egy nemzetközi konferencián, ahol neves jogász szakemberek a bírósági mediáció-közvetítés jelentőségéről tartottak előadásokat.

A jogalkalmazók számára nélkülözhetetlen információk, tartalmas gondolatok hangzottak el a témakörben.

A jogalkotás részéről már korábban kirajzolódott: új utak, új lehetőségek állnak rendelkezésünkre a polgári-munkaügyi, büntető-szabálysértési eljárásokban pereink megegyezéssel/jóvátétellel történő lezárása érdekében.

A jövőben pedig még tovább szélesedik az ügyfelek által igénybe vehető-egyes esetekben kötelezően előírt – vitarendezés ezen módszere.

Természetesen vannak olyan élethelyzetek, konfliktusok, amelyekben az igazságszolgáltatás perdöntő szerepe nélkülözhetetlen. A legsúlyosabb bűncselekmények elkövetője nem mentesülhet a büntetőjogi következmények alól azáltal, hogy megegyezik a sértettel, illetőleg képviselőjével, esetleg a bűncselekményével okozott kárt jóvátenni törekszik.

A civilizációs konfliktusok nagy része ugyanakkor – bírósági szakban is – megegyezéssel lezárható!

A viták, perek, bűncselekmények az emberi gyarlóságból fakadnak.

Kérdés: az emberek közötti konfliktusok feloldhatóak-e maradéktalanul a bíróság ” igazságosztó” szerepének eredményeként?

A jogszabályoknak, eljárási előírásoknak minden tekintetben megfelelő ” korrekt” ítélet maradéktalanul meggyőzheti-e a pervesztes felet?

Létezhet-e olyan bírói ítélet amely egyaránt megnyugtató felperesnek, alperesnek, vádlottnak és sértettnek?

Minden tekintetben igazságos-e a jogilag kifogástalan ítélet?

Elvárásaink minimuma, hogy bíróságaink az időszerűség és hatékonyság szem előtt tartásával a lehető legmagasabb szakmai színvonalon ítélkezzenek.

A legjobb ítélet sem érhet fel azonban egy olyan megegyezéssel, amely a vitás kérdésekben az érintett felek által meghatározott feltételekkel született. Az ilyen megegyezés létrejöttéhez a bíróság helyet és közvetítői segítséget biztosít; annak tartalmi elemeit a vitában állók határozzák meg. Tapasztalataink szerint az ily módon intézett ügyek utóélete is kevesebb problémával jár, hisz mindenki kevesebb fenntartással teljesíti azt a döntést, amelynek létrejöttében szerepet vállalhatott.

A bíróságaink készen állnak a segítségnyújtásra, a lehetőségek igénybevétele a peres felek döntésén múlik.

Dr. Némethné dr. Szent-Gály Edit, a törvényszék elnöke


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!