Hétvége

2009.09.26. 02:22

Diétás lekvár házilag

Napló - Cukorbetegek is fogyaszthatnak süteményt, csak cukor helyett édesítő szert kell használniuk az elkészítéskor, lekvárból pedig diabetikusat.

Tisler Anna

Huszonnégy darab Rigó Jancsi tésztalapjának elkészítéséhez hat darab tojás, 5 dkg rétesliszt, 2 dkg kakaópor, 6 dkg fruktóz valamint 2 evőkanál édesítő por szükséges. 

Elkészítéskor a tojás fehérjét kemény habbá verjük, beletesszük a fruktózt majd az édesítő port és tovább verjük. Hozzáadjuk a lisztet, felverjük, majd belekeverjük a kakaóport. 

Előmelegített sütőben tíz perc alatt elkészül, kihülés után 24 kockára vágjuk. A krém 6 deciliter féltartós tejszínból, 2 dkg kakaóporból, 2 kávéskanál zselatinból valamint ízlés szerint folyékony édesítőből készül. 

A zselatinport kevés vízzel elkeverjük, melegítjük, a tejszínt kemény habbá verjük, hozzáadjuk az édesítőt, majd beleöntjük a zselatint, valamint a kakaóport. 

Felkenjük a lapra, majd egy órára a hűtőbe tesszük. Egy darab 115 kcal energiát és 5,4 g szénhidrátot tartalmaz. 
 
A diétásan elkészített rózsafánkban darabonként 309 kcal energia és 42 g szénhidrát van. A 25 dkg lisztet összegyúrjuk a két darab tojással, az öt dkg margarinnal, két dkg fruktózzal és az egy deciliter 12 százalékos tejföllel. 

Pihentetés után vékonyra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval három különböző nagyságú tésztát szúrunk ki. Korong alakúra lapítjuk, a legnagyobbra a közepest, arra a legkisebbet tesszük, a széleket bevagdossuk, középen összenyomjuk, forró olajban kisütjük. Sütés közben rózsa alakúra nyílik szét, majd a közepébe egy kanál diabetikus lekvárt teszünk. 
 
A palacsintát lekvár helyett főtt kukoricával vagy tojásrántottával töltve is fogyaszthatják a diétázók. A palacsinta tésztája ízletesebb lesz néhány evőkanálnyi parajpürétől. 

Kisütés után minden darabot egy evőkanálnyi kukoricával vagy kevés rántottával töltünk, reszelt sajttal szórjuk a tetejét, majd sütőben ráolvasszuk a sajtot. Egy darab 100 kcal energiát és 10 gramm szénhidrátot tartalmaz. 
 
Diabetikus lekvárt is lehet házilag készíteni. Az epres rebarbara lekvárhoz 50 dkg rebarbara, ugyanennyi eper, 1 kg fruktóz valamint egy citrom leve szükséges. 

A feldarabolt gyümölcsöt fruktózzal összekeverjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd állandó keverés mellett felforraljuk. Csavaros üvegekbe töltjük, majd hűlni hagyjuk. 
 
Egy könnyebb ebéd után desszertnek jól esik a málnás boszorkányhab. Negyven dkg áttört málnát a négy darab tojásfehérjével kemény habbá verjük, közben a fruktózt apránként adjuk hozzá. 

Miután elkészült, fél citrom levét és a málnavelőt beleforgatjuk, lehűtjük. Egy adag 85 kcal energiát és 15,6 gramm szénhidrátot tartalmaz. 
 
(Fotók: Tisler Anna)
 
*
A cukorbetegek számára a gyümölcsök közül ajánlott a papaya és az alma fogyasztása, az előbbi 100 grammonként 15, az utóbbi 30 kcal energiát tartalmaz. 

Az ananász 50, a banán 105, a cseresznye 60, az eper 50, a mandarin 45, a körte 50, a narancs 40, a nektarin 50, az őszibarack 40 kalóriát tartalmaz. 

A zöldségfélék közül ajánlott a zöldpaprika, zeller, zöldbab, tök, uborka, vöröshagyma, spárga, sárgarépa, sóska, rebarbara, retek, patisszon, paradicsom, paraj, metélőhagyma fogyasztása, mindegyik energiatartalma 50 kcal alatt van 100 grammonként.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!