Hétvége

2014.08.29. 13:10

Csodaország visszavár

Erdély. Tündérország. Mesevilág. Nem véletlen a mondás, a Jóisten jókedvében teremtette e csodát. Kanyargó, csobogó patakok, völgyek, szurdokok, hasadékok, hágók, égbetörő sziklák. Harsányzöld domboldalak, elszórt fenyőligetek, kaszálók, lankás, teraszos havasi legelők, legelésző birkanyájak, marhacsordák, magasra rakott szénásszekerek.

Müller Anikó Hanga

Ahol olyan szálegyenesek a fenyők, mint sehol másutt. Zsindelyes házikók, kalibák, esti furulyaszó az esztenákon. Út menti árusok, kosarukban áfonya, málna, sárga rókagomba, vargánya. Mázas cserepek, évszázados, nemzedékről nemzedékre öröklődő viseletek, erődtemplomok, mesélő múlt, megtartó hit. Ahol a sült mellé muzsdélyt - fokhagymás öntetet - tálalnak, ahol ehelyt és ahalyt jelzi a távolságot, ahol úgy mondják: megkacagta, vagy megjáratja magát, ahol úgy tartják, akinek nincs humorérzéke, nem él meg a góbék földjén.

Erdélyi panoráma, amit elég egyszer látni ahhoz, hogy kiirthatatlanul bevésődjön a memóriánkba (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Nyolc napot töltöttünk Erdélyben a Kőketánc Kulturális Alapítvány szervezésében. Útunk első állomása Nagyvárad volt, Szent László városa. A székesegyház, a királyi herma, a püspöki palota. A kanonok sor, melynek lakóit Ady egy vasárnapi sétája kapcsán írt karcolatában elítélt, összevetve jólétüket a külvárosi nyomorral, s nem messze a Mülleráj, a cukrászda, ahol a költő szívesen elmélkedett, majd a Kőrös, ahol, de sokszor sétálhatott. A Király-hágó a történelmi Erdély kapuja, Bánffyhunyad a Kalotaszeg központja, Árpád-kori, kalotaszegi festett kazettás mennyezetű református templomával. A kőrösfői dombtetőn álló református templom az egyik leglátványosabb kalotaszegi templom, mellette Vasvári Pál emlékére kopjafa áll. Marosvásárhely a székelyek legnagyobb városa, itt található Erdély leghíresebb könyvgyűjteménye, a Teleki Téka.

A Kultúrpalota a főtéren álló épület, a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom jelentős példája. Lenyűgöző a tükörterme, benne tizenkét festett üvegablakán Réka asszony sátoros kertje és kopolafája, Csaba bölcseje, Budai Ilona kíncsősládája. Erdőszentgyörgy szülötte volt a legendás szépségű Rhédey Claudia grófnő, aki II. Erzsébet angol királynő apai ági ükanyja volt. Bözödújfalu a víz alatt nyugvó, elárasztott falu emlékét idézi, az esztelen magyarságüldözés, a falurombolás jelképé válva. Vízben álló templomának tornya június végén a vízbe omlott.

Szováta a Sóvidék híres gyógyüdülőhelye. Legnagyobb tava a Medve-tó, melynek alakja egy kiterített medvebőrre hasonlít, magas sótartalma miatt a fürdőzők szinte lebegnek a víz felszínén. Korond a Székelyföld legjelentősebb fazekas központja. Az egész falu egy végtelen kirakodóvásár, kapható itt áfonya-, szilva- és köményes pálinka, gyapjútakaró, szőttes, varrottas és bundacska. Farkaslakán Tamási Áron szülőházában leszármazott családtagjai beszélnek Áron bácsiról , majd magnóról halljuk hangját. Ki ne ismerné az Ábel trilógia híres gondolatát: Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.

Szejkefürdőn tizenkét székelykapu vezet fel a Székelyföld szerelmese, Orbán Balázs síremlékéhez. A Madarasi Hargita a székelyek szent hegye, legmagasabb pontja 1801 méter. Tövében Ivó, ahol megpihenve, a reggel még békésen úszkáló pisztráng lehet a hegyi séta után jól megérdemelt étkünk. Székelyvarság Erdély legnagyobb kiterjedésű faluja, 1500 lakója 77 km2-es területen él. Sütő András sikaszói pihenőháza mellett elhaladva, a zeteváraljai gáttó mellől gyönyörködhetünk a tájban, majd a Libán tetőn, a görgényi havasok érintésével Gyergyószentmiklósra érkezünk. Itt él Erdély legnagyobb örmény közössége, kihagyhatatlan a misztikus hangulatú templomunk megtekintése. Szárhegy látnivalója az erdélyi reneszánsz építészet legszebb példája, a Lázár kastély, mely tulajdonviszonyok miatti viták miatt jelenleg nem látogatható.

A zirci csoport Petőfi körtefája mellett

A Gyilkos-tó természeti ritkaság, lenyűgöző szépségű. A hozzá fűződő legenda az erdélyi mondavilág egyik legszebb története, Fazekas Eszter és daliás ifjú kedveséről, tragikus sorsukról. A Békás-szoros hasadékvölgye lélegzetelállító, a patak folyását követő utat több kilométeren keresztül 2-300 méter magas meredek sziklafalak szegélyezik. Felsétálva a Kis Cohárd nyugdíjasok ösvényén 1311 méter magasra - elnevezéséhez képest elég meredek - felejthetetlen a rálátás a tóra, a környező hegyekre. Tarkő tündér két lányának, Oltnak és Marosnak legendáján tűnődhetünk - akik egymást átölelve látták meg édesapjukat a Fekete-tenger partján, ahol a Duna a tengerbe szalad - Marosfőn, a folyó forrásánál. Mádéfalva az 1764. január 7-i székely mészárlásról ismert, a mádéfalvi veszedelem írta be nevét a történelembe. A Gyimesi-szoros az ezeréves határ legkeletibb pontja, Gyimesbükkön még láthatjuk a régi vámházat, a határkövet és a Bethlen Gábor által épített Rákóczi-vár romjait s a látogatókat örömmel fogadják Böjte Csaba nevelőotthonában. Gyimesfelsőlokon a magyar kormány által a II. világháború alatt épített kaszárnyaépületeket és tiszti lakásokat láthatjuk. A Fügés-tetőn áthaladva csíksomlyói kegyhelyhez érünk, mely a legnagyobb magyar katolikus búcsújáróhely a Székelyföld szívében. A ferences kegytemplom főoltárán lévő Mária-szobor a 16. században faragott remekmű, melyhez számos csoda fűződik. Melegség tölti el az ember lelkét, belépve a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi templomba.

Székelyudvarhely a legmagyarabbnak tartott erdélyi nagyváros. A székelyderzsi unitárius templom különlegessége, a lakosok még ma is bevihetik gabonájukat, sonkáikat, szalonnáikat a folyosóra, ill. a toronyba, a húskampók évszázadok óta öröklődnek. Ez az egyetlen olyan romániai magyar műemlék, mely az UNESCO világörökség kincsének a része. Székelykeresztúron, a Gyárfás kúriában töltötte Petőfi Sándor csata előtti életének utolsó éjszakáját, a kertben áll Petőfi körtefája . A héjasfalvi Ispánkútnál még látták a költőt. Fehéregyháza Petőfi és a magyar szabadságharc legfontosabb emlékhelye. A Világörökség részét képező segesvári vár falain belül találjuk Erdély legfestőibb középkori várnegyedét, a város építését a 12. században kezdték el a magyar királyok által idetelepített szászok. Kolozsvár Mátyás király és Bocskai István szülővárosa. Fő terén áll a 14. századi Szent Mihály-templom, emelkedett gótikus stílusban, előtte Fadrusz János alkotása, Mátyás király lovas szobra, felirata: Mathias rex. Mondják, megesett, hogy egy román tanárnő kisiskolásokat vitt a térre. Magyarázta nekik, ez itt a híres román király és a lova, Rex. A házsongárdi temetőben nyugszik Apáczai Csere János, Tótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor Torda a vallásszabadság városa, sóbányáját a 17. században nyitották. A kb. három km hosszú tordai szurdok hatalmas, szinte függőleges sziklafalai elérik a kétszáz métert. Torockón - mondják kétszer kel fel a Nap, a település fölé emelkedő Székelykő jellegzetes formája miatt, ahogy ezt Jókai az Egy az Isten című regényében megírta. Egyedi stílusú, hófehérre festett házaival, különleges népviseletével méltán viseli az Europa Nostra-díjat és pályázik a világörökségi címre, Csaba testvérnek itt is élnek neveltjei. Lélegzetelállító az utazás az Aranyos völgyben, a táj szépsége elragadó, Ez a vidék a mócok, az Erdélyi-szigethegységben élő román pásztornépek lakhelye. Ritka kincset kínál a 14. századi magyarremetei református templom, falain Szent László, Szent István és Szent Imre freskótöredékekkel. A mézgedi barlang csodálatos cseppkőképződményeivel, a denevérek szobájával igazi mesevilágba röpíti a látogatót. Nagyszalonta Arany János szülővárosa, ahol a Csonka-torony őrzi a költő emlékét.

 

Kalibázás, töltike

Erdélyt járni mindig szép élmény, de helyi idegenvezetővel igen különleges. Köszönet Sipos Dávidnak, a nagy tudású, jó humorú kolozsvári fiatal doktorandusznak, akinek fejében a múlt, lábában az összes túraút. Olyan helyekre látogathattunk vele, ami eszünkbe nem jutna magunktól, helyismeret híján. S a buszon a helyhez kötődő irodalmi idézeteket, zenéket, meséket hallgattunk. Kedves emlék marad a kalibalátogatás a Barackos-tetőn, ahova háromórás, megerőltető út vezet a székelyek hetente többször megjárják de megéri. Felérve a varázs, mely elénk tárul, elmondhatatlan. Felejthetetlen megtapasztalni egy másfajta életmódot, világszemléletet, mely irigylésre méltó, mellétéve a mi mindennapi rohanásainkat, megízleni a valódi túróspuliszka, a friss sajt ízét, megtanulni a brigidó használatát, hallgatni a hügetés hangját. A székelyek szíves vendéglátók, ételeik ízesek, italaik egyediek. A csorba, a zakuszka, a vineta, a házi vaj, a csipkeíz, a martilapulevélbe tekert töltike, a szurokfűtea, a rahátos kalács, a köményes-, az áfonyapálinka, a borvíz. Erdély megunhatatlan, mindig kínál új csodákat és visszavár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!