Hétvége

2015.02.05. 11:35

Az utcán élőkről is gondoskodik a Vöröskereszt

Ha Vöröskereszt, akkor véradás, ruhagyűjtés. Elsőre ezek ugranak be az embereknek, ha az országos szervezetről esik szó.

Mátételki András

Baráth Gábortól, a megyei szervezet igazgatójától megtudtuk, az élet olyan területén is segítenek másokon, amit szinte egyáltalán nem ismer a közvélemény. Hogy ne menjünk messzire, a veszprémi központ épületéhez tartozik egy külön bejáratú, 15 négyzetméteres helyiség, amely egy parányi szobából és a hozzákapcsolódó zuhanyzóból áll. Egy ágy, egy fotel, egy szekrény fért ide be meg egy kis asztal. Parányi élettér annak, aki krízishelyzetbe került.

- Ezt a pihenőszobát azoknak alakítottuk ki, akik szenvedélybetegek, jellemzően alkohol vagy drog hatása alatt vannak, és úgynevezett józanodásra alkalmas helyet keresnek - mondja a 32 éves igazgató. - Ők azok közé tartoznak, akik pár óra alatt kitisztulnak, de ehhez nyugodt körülményre van szükségük. Ne kelljen nekik a buszvégállomáson a padon ülni a hidegben, vagy ilyen állapotban a szüleik, családjuk elé állni. Itt napközben nem csak tisztálkodhatnak, hanem kimoshatják ruháikat. Nem kérünk tőlük iratokat, személyük előttünk is, ha úgy vesszük, rejtve marad.  Persze, ha már kapcsolatba kerültek a Vöröskereszttel, segítünk nekik problémáik megoldásában, illetve akár állást keresni, akár önéletrajzot írni. A gondozás alatt álló szenvedélybetegeket megpróbáljuk visszavezetni a mindennapi életbe, így végzettségüknek, felkészültségüknek megfelelően és persze fizikai, lelki állapotukhoz mérten munkahelyet találni. Sokaknak életvezetési tanácsadást adnak a szociális munkásaink. Évente több mint száz ilyen perifériára szorult emberrel van dolgunk. A pihenő szobát évente mintegy hatvanan veszik igénybe.

Külön egység, az úgynevezett támogató szolgálat tagjai gondoskodnak a fogyatékkal élő gyerekek iskolába szállításáról nap, mint nap. Ezen kívül, ha kell, időseket visznek egészségügyi intézményekbe vizsgálatra, gyógykezelésekre. Mindezt két igencsak koros mikrobusszal (a két jármű összesen 26 éves) oldják meg Veszprém-Balatonfüred- Pétfürdő térségében. Naponta 20-30 személy szállításáról gondoskodnak, hogy lényegesen könnyebbé tegyék az amúgy nehéz életüket. Az igazgató mély sóhajtás közepette jegyezte meg, hogy jó lenne még újabb kisbusz a hozzávaló személyzettel, de az állam korántsem olyan bőkezű, mint azt szeretnék - a pályázati lehetőségek sem mindig nyújtanak lehetőséget a bővítésre. Pedig az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre többen szorulnak ilyen segítségre.

Baráth Gábor elmondta, a Vöröskeresztnek rendkívül szerteágazó a munkája. Most azon fáradoznak, hogy Várpalotán megvalósuljon a családok átmeneti otthona. Fotó: Mátételki András

A taliándörögdi intézményük két épületében fogadják be a talajt vesztett családokat. Egyszerre 24 embernek tudnak hajlékot nyújtani, akik általában egy évig veszik igénybe a családok átmeneti otthonának szolgáltatásait. Az a cél, hogy ez idő alatt annyi pénzt gyűjtsenek össze, amiből le tudják tenni az albérlet kaucióját. Ehhez persze a környékben munkát is kell(ene) találniuk, ami korántsem könnyű, pláne nem gyerek mellett. Van egy úgynevezett krízisközpontjuk is - egy stúdió jellegű lakás -, ahol azokat a nőket helyezik el gyermekeikkel, akik a legsúlyosabb családi összetűzés után szó szerint az utcára, majd ide menekültek. A szakembereknek az a tapasztalata, hogy nehéz ebből az élethelyzetből kievickélni, hiszen az érintettek általában halmozottan hátrányos helyzetűek. A fent említett két intézményben szinte mindig telt ház van.

A megyei szervezet legjelentősebb bázisa Várpalotán működik, ahol a térségi szociális intézmény átmeneti szállót, éjjeli menedékhelyet, nappali melegedőt tart fent, s gondoskodik a várpalotai járásban, Balatonfűzfőn és Balatonalmádiban az utcán élő hajléktalanokról, azokról, akik nem fogadják el a biztos menedéket jelentő szállás egyikét sem. A térségben, közel száz emberről, külön csapat gondoskodik. Felkészültek elsősegély-nyújtásból, négykerék-meghajtású autójuk állandó felszerelései közé tartozik a hőtakaró fólia, a különböző meleg ruhák, hogy megakadályozzák a jobb sorsra érdemesek kihűlését a fagyos időben. A szociális munkások sokaknak visznek ki élelmiszert, gyógyszert, tisztálkodási felszerelést, de gyertyával is ellátják őket. Ezekben a hetekben a mikrobuszukból nem hiányzik a forró tea, amely adott pillanatban, ha túlzásnak is hangzik, de életet menthet. (Nyáron palackos vizeket kapnak a rászorultak.) Ezek az emberek az éjszakáikat többnyire az erdőben töltik, illetve elhagyott, külterületi, romos ingatlanokban, amelyek lakásnak alkalmatlan.

A megyei Vöröskereszt elképzelése, úgy tűnik, a nyár derekára valóra válhat: a várpalotai önkormányzattal együttműködve létrehozzák a családok átmeneti otthonát, amire ebben a térségben is igen nagy igény van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!