Hétvége

2015.02.10. 18:53

Ajándék újrahasznosított anyagokból

Ajka - Malacpersely fél literes üdítős flakonból, hűtőmágnes kupakokból, elhasznált CD lemezekből hal, karácsonyi gyertyatartó.

Tisler Anna

Ezeket készítették többek között az öko kézműves foglalkozáson alkotó kisiskolások. Az örökös ökoiskola címet elnyert Fekete-Vörösmarty iskola másodikosai valamint a harmadik és negyedik osztályosokból álló csoport heti egy alkalommal vesz részt a foglalkozáson. Gyurkóné Kecskés Tünde és Ludvai Dóra tanítónőtől megtudtuk, a gyerekeket a hulladékok felhasználásával a környezettudatos gondolkodásra nevelik.

Gyurkóné Kecskés Tünde és   Ludvai Dóra a gyermekek által készített tárgyakat mutatjs
Fotó Tisler Anna

Tudatosítják bennük, hogy a kiürült üdítős flakon, a tejfölös doboz, a más foglalkozáson megmaradt papír, a papírtörlő gurigája sem a hulladékgyűjtőbe való, azokból jó játékokat, ünnepek előtt ajándékot, lakásdíszt lehet készíteni, miközben fejlődik a kreativitásuk, ügyesednek is. Az üdítős üveg aljából és maradék papírból békát készíthetnek, különböző színű kupakok jól mutatnak felragasztva faliképként, vagy hűtőmágnesként. A parafadugóból a kisiskolások malacot készítenek, a CD lemez közepére ragasztott mécses a karácsonyi asztal dísze lehet.

A húsvétra ugyan még másfél hónapot kell várni, a tanítók viszont már gondolkodnak azon, hogy milyen ajándékok készítésébe vonják be a 8 - 10 éveseket. Az egyik foglalkozáson feldarabolt papírtörlő gurigából kemény papírra ragasztott nyúl készül majd, hosszú fülekkel. A tanítóktól megtudtuk, a saját ötleteik megvalósítása mellett az interneten is gyakran keresgélnek, érdeklődnek, mások mit és hogyan készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!