Hétvége

2014.12.10. 16:03

Adventi gondolatok

Az év legszebb ünnepét megelőző időszak advent. A várakozás ideje. Négy vasárnap, amely megelőzi Jézus születésének évfordulóját.

Hiszem azt, hogy sok ember gondol ilyenkor a Megváltóra, s ez jótékony hatással van a ráfigyelők lelkivilágára is. Maga a másik felé fordulás, az ajándékok megvásárlása is mennyi örömmel jár. Járja át a szeretet melege mindenki szívét!

Ilyenkor más a templomok liturgiája is. A készülődést, a várakozást másképp éli meg a hívő emberek közössége. A gyülekezetekben az adventi vasárnapoknak külön jelentőségük van. Ilyenkor nem számít a felekezeti hovatartozás, mert a hit, remény, szeretet hármassága járja át az emberek szívét.

Féltem azokat, akik rengeteg munkát vállalnak ilyenkor magukra, gondolok a bevásárlásokra, az ünnepi ételhez szükséges dolgok előteremtésére. S amikor ennél a témánál tartok, nem felejtkezhetem meg a lakások takarításáról sem.

Ne vigyünk túlzásba semmit se, mert akkor mire odaérünk a nagy naphoz, a fáradtságtól már örülni sem tudunk! Könnyebb lesz ezeknek a feladatoknak az ellátása, ha összefog a család, így megoszlanak a terhek, és nem egy emberre nehezednek a gondok. Az együtt elvégzett munka öröme járja át lelkünket.

Advent csak egyszer van egy évben, és ha az igazi készülődés nem örvendezteti meg szívünket, akkor sokkal szegényebbek leszünk!

Ha tudunk, segítsünk embertársainknak! Legyünk kedvesek, és ha a rászorulónak valamire szüksége van, támogassuk őt, akár bevásárlással, akár takarítással, és akkor ő is át tudja élni advent kivételességét! Gondoljunk idős embertársainkra, ha figyelmesek leszünk hozzájuk, akkor örömet szerzünk nekik is, és mi is boldogabban, lelkileg gazdagabban éljük meg a karácsony előtti hetek üzenetét.

S most alkalomhoz illően hadd fejezzem be írásomat az evangélikusok egyik énekének részletével: „Adventi csendben téged várunk, / Jöjj, Urunk Jézus, maradj nálunk!"

Csapó Attila

Pápa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!