Hétvége

2015.03.20. 10:15

Szalay Tímea nem hisz a csővégi megoldásokban

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Akár ez a jól ismert mondás is lehetne a veszprémi Csalán Egyesület mottója. Elültetni az emberekben a globális felelősségvállalás gondolatát, majd alulról, a helyi közösségek szintjéről építkezve eljuttatni az értékeket és érdekeket a döntéshozók felé.

Szám Dorottya

Fotó: Balogh Ákos

– Mert minden fejben dől el – vallja Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke. - Látni egy jó példát, ellesni és továbbadni a mintát; ez a környezeti nevelés alfája és ómegája. Ha tudjuk képviselni azt, ami számunkra fontos, teszünk érte, környezettudatos és egyben egészséges alternatívát választunk, akkor a döntéshozók is látják igényeinket, amihez igazodhatnak döntéseik – fogalmaz a környezetmérnök végzettségű vezető.

A Csalán Egyesületet 1997-ben veszprémi egyetemisták alakították meg abból a célból, hogy tudatosítsák az emberekben a zöldebb alternatíva választásának lehetőségét. A kezdeti, fiatalos, világmegváltó szándékokból az évek során egy komoly, felelősségteljes és szakmailag hiteles szervezet alakult ki. A csoportformáló erőket az a fiatalos hév mozgatta, amivel az egyetemről kikerült tagság vetette bele magát a világ jobbá tételébe.

- Már 1997-ben is látszott, hogy kisebb ökológiai lábnyommal kellene élnünk, napjainkban pedig már bizony vannak dolgok, melyekkel elkéstünk. Az utolsó másodpercben vagyunk. Környezeti terhelésünk és a vele járó globális problémák, a fajok kihalása, az éghajlat változása és a természeti erőforrások kimerülése visszafordíthatatlan folyamatok. Ráléptünk egy útra, mely elhiteti velünk, hogy erőforrásink korlátlanul rendelkezésre állnak, nyugodtan pazarolhatjuk őket. Csakhogy ez nem így van! Energiafelhasználásunk oly mértékű, mely a Földön visszafordíthatatlan változásokat eredményez, vagyis szépen lassan, de biztosan megváltoztatjuk az életterünkként szolgáló bolygó működését. Ezzel pedig kiszámíthatatlan következmények elé nézünk. A döntéshozók közül egyre többen érzik a felelősséget, de sajnos nagyobb a baj, mint ahogy azokat súlyuknál fogva kezeljük. Nehézség az is, hogy addig, míg nem érezzük a döntéseink következményeit a saját bőrünkön, addig nem változtatunk gondolkodásmódunkon.

A lokális megoldásokra térve Szalay Tímea az egyesület gazdag programkínálatát és széles tevékenységi körét sorolta.

- Egyesületünk gyakorlati lehetőségeket mutat be annak érdekében, hogy minél többen éljünk környezettudatosan. Ilyen lehetőség például az Ökovásár, vagy a helyi termelői piacon kínált élelmiszer választása, a komposztálás, a biokertészkedés elsajátítása, vagy a különféle energiamegtakarítási tippek. 2003-ban szerveztünk először Ökovásárt Veszprémben, ahol a környékbeli termelők találhattak piacra, a vevők pedig megismerhették a jellegzetes helyi termékeket, ízeket. Az Ökovásárból egy idő után szervesen nőtte ki magát a helyi termelői piac, amely minden héten pénteken délután várja az érdeklődőket a veszprémi Kossuth-utcán. A piac több, mint árucsere céljából létrejött fórum: termelő és vevő kapcsolatának színtere, ahol receptek cserélhetnek gazdát, vagy éppen megoszthatjuk kertészeti tapasztalatainkat. Nem utolsó sorban szemléletformáló célzata van: a kezünkben a döntés, hogy a friss, egészséges és megbízható helyit, vagy a távoli országok ismeretlen eredetű terményeit választjuk. Ma már szerencsére minden jogszabályi feltétel adott ahhoz, hogy helyi termelői piacok működjenek az országban, szigorúan csak helyi kistermelők, őstermelők áruival. A helyi termelői piacok kínálata tükrözi a környék mezőgazdasági adottságait. Veszprém így gazdag például a tejtermékek kínálatában, számtalan ízű, korú, készítési eljárású sajtot kóstolhatunk vásárolhatunk a termelői piacon, melyek akár kecske- vagy éppen bivalytejből készültek. De megtalálhatóak a piacon a környék szántóföldjeiről származó gabonafélék, lisztek, péktermékek, sütemények is a különféle füstöltáruk, gyümölcs- és zöldségkészítmények mellett.  Régi, elfeledett receptek, ételek váltak újra népszerűvé. Biztos vagyok benne, hogy rengetegen elkezdtek otthon például prószát sütni csak azért, mert itt a piacon megkóstolták – fogalmazott Szalay Tímea. Hozzátette: kertészeti előadássorozatot indítottak annak érdekében, hogy minél többen kertészkedjenek sikeresen. Célunk, hogy sok öröm, és az egészséges élelmiszerek gazdag kínálata legyen a jutalma a biokertészkedést választóknak. Ennek érdekében tanulmányutakat, közös kirándulásokat is szervez a Csalán, a közeljövőben például egy szentbékállai biofarmra látogatnak el.

Szalay Tímea a szemléletformálás és megelőzés híve. Nem hisz a jelentkező problémák „felületi kezelésében”, az okot kell megszüntetni, vagyis a gondolkodásmód változtatásával a problémák keletkezését megelőzi. Rohanó világunkban is jó volna megállni, és egy pillanatra elgondolkodni hogy vajon tényleg a jó úton járunk-e. Azon dolgozunk-e , ami számunkra fontos, vagy esetleg érdemes változtatnunk szokásainkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!