Hétvége

2015.02.06. 09:01

Gyula vezér Csobánc várának megmentésére tette fel az életét

Gyulakeszi - Németh Gyula jó egy évtizeddel ezelőtt a lovardája adta elfoglaltságok mellett még csak hobbinak tekintette a vár megmentését. Mára viszont a vár kapitányaként ideje nagy részét a várral kapcsolatos teendők adják.

Tóth B. Zsuzsa

Gyula megszállottként dolgozik egy alapítvány élén, amelyet 2003-ban azzal a céllal hoztak létre, hogy megmentsék a vár maradványait.

Csobánc várának reneszánsz köveiből már sok előkerült az ásatások során

- Több régészeti feltárásunk is volt ez idő alatt, sőt, idén újra ásunk. A munkálatokat minden esetben romkonzerválások követik. Eddig 450 köbméter falazatot építettünk be.

Küzdünk azért, hogy a vár tulajdonviszonyai rendeződjenek. A 15 hektáros területből jelenleg folyik a vár és a várút  kivétele annak érdekében, hogy alapítványunk megkaphassa a vár üzemeltetési jogát. A fennmaradó terület pedig továbbra is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésében maradna.  Így  a munkánk jelentős része egyszerűsödne. Természetesen ezeken a területeken is a természetvédelmi szabályok előtérben tartása mellett dolgozunk tovább. De például amikor az eső lemossa a várutat, nem kell engedélyt kérni a javításához – mondja Gyula. Számos feladatuk van egész évben. Az út és az információs táblák karbantartása, a fű kaszálása mellett rendszeresen összegyűjtik a szemetet és deponálják a köveket.

Németh Gyula, Csobánc várának kapitánya

- Idén egy nagyobb régészeti feltárásra is készülünk Feld István, a műegyetem régészeti tanszéke vezetőjének irányításával. Az Öreg torony melletti várterületek feltárása a feladat, aztán az előkerülő falak megóvása. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel dolgozunk egy nagy várprojekten, amely Csobánc mellett Rezi, Csókakő, Somló, Csesznek várát érinti. Nálunk a torony és az épületek felújítása, fedése szerepel a programban, ugyanis a várnak még nincs fedett része. A 2020-ig tató programban egy fogadó épületet is szeretnénk kialakítani. Az Öreg tornyot  úgy tervezzük megépíteni, hogy az alsó szinteken kiállítótereket, a legfelső szinten pedig kilátót alakítanánk ki. A hegyről gyönyörű körpanoráma nyílik a vidékre – magyarázza a várkapitány. Hozzáteszi, hogy sürgető folytatni a meglevő kerítőfalak és pillérek romkonzerválását, mert kritikus állapotban vannak.

A bandérium tagjai rendszeres szervezői, résztvevői a török kori Magyarországot megidéző programoknak. Németh Gyula a második sorban balról a harmadik

A tavalyi évben  például 35, zömében több napos, a török kori Magyarországot megidéző országos rendezvényeken vett részt a török - magyar hagyományokat őrző bandérium. Egyes események gerincét már a török kori hagyományőrzésben jó hírnevet szerzett gyulakeszi vitézek adják, akik a fegyver bemutatók, lovas haditornák, élő történelem órák mellett a különféle történelmi csaták aktív részesei is. Mindez tehát teljes embert kívánó, összetett munka, de nagyon szép feladat - szögezi le Németh Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!